Fotó: MTI/EPA/Bogdan Cristel (szerk.)
Hirdetés

Kiemelte, hogy minden válság és nehézség ellenére „a mai a legjobb Európa, amely a történelem során valaha is létezett”, az idei EP-választás pedig „az EU történetének legfontosabb választása”.

Mint mondta, „a nacionalista populisták sok tagállamban megerősödtek és tönkre akarják tenni Európát, a baloldaliak marxista lózungokkal mozgósítanak, a zöldek agyon akarnak szabályozni mindent, (Emmanuel) Macron (francia) elnök pedig úgy akarja átépíteni az európai pártrendszert, hogy csak rá vagy a nacionalistákra lehessen szavazni”.

„Ez nem az az Európa, amelyet mi akarunk, mi egy erős, okos és emberséges Európát akarunk” – mondta az EPP elnöke a kampányzáró gyűlésen, amelyen részt vett mások mellett Manfred Weber csúcsjelölt, Angela Merkel német kancellár, Markus Söder jelenlegi és Edmund Stoiber volt bajor kormányfő, és Bojko Boriszov bolgár és Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

A házigazda Markus Söder – az EPP-hez tartozó bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke – kiemelte, hogy nem lesz együttműködés a nacionalistákkal és populistákkal, mint például az olasz Matteo Salvini vagy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ).

Az FPÖ volt elnökéről, Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárról a napokban megjelent videofelvétellel kapcsolatban azt mondta: az ilyen politikusok úgy képzelik, hogy „az állam szolgálja őket, és nem ők az államot”.

Arról is szólt, hogy nemcsak az EPP-nek kell elhatárolódnia a jobboldali populistáktól és nacionalistáktól, hanem a balközép erőknek is a baloldali populistáktól. Mint mondta, a „demokraták” Európáját és egy „polgári” Európát kell építeni.

Markus Söder és Joseph Daul egyaránt méltatta, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár megszakította az együttműködést az FPÖ-vel. Mindketten a támogatásukról biztosították az EPP-hez tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjét.

A kampányzárón az eredeti tervek szerint Sebastian Kurz is felszólalt volna. A politikus videoüzenetet küldött, távollétét azzal magyarázta, hogy otthon van rá szükség, dolgoznia kell hazája stabilitásáért.

Sebastian Kurz üzenetében, Markus Söder és Joseph Daul pedig beszédében tett hitet amellett, hogy az EP-választás után Manfred Webernek kell betöltenie az Európai Bizottság elnöki tisztségét. Markus Söder hangsúlyozta, hogy Manfred Weber számára az EP-választás kampánya után kezdődik el csak igazán a kampány. Joseph Daul aláhúzta, hogy az EPP és Manfred Weber közös célkitűzéséhez, a bizottsági elnöki tisztség megszerzéséhez nagy szükség lesz Angela Merkel támogatására.