A sajtó beszámolói szerint a rendőrök annak hatására kezdtek a több ezer fős tömeg feloszlatásába az északnyugati Washington államban található Seattle-ben, hogy tucatnyian a tömegből felgyújtották fiatalkorúak börtönének és bíróságának egy félig kész épületét. Huszonöt embert őrizetbe vettek a bűncselekménnyel kapcsolatban. A tömegoszlatás és az őrizetbe vételek során egy rendőr megsebesült a lábán valamilyen robbanószerkezettől.

Hirdetés

A demonstrálók az ellen is tiltakoztak, hogy Donald Trump amerikai elnök kérés nélkül szövetségi rendfenntartó erőket küldött több városba, köztük Seattle-be, az elharapódzó erőszakos bűncselekmények megfékezésére, és hírek terjedtek el arról több esetben, hogy ezek a szövetségi ügynökök túllépik a hatáskörüket.

A texasi Austinban mintegy százfős tüntetés volt szombaton, és eldördült ott több lövés. Egy embert halálosan megsebesítettek – közölték a hatóságok, de egyelőre többet nem közöltek az esetről.

A coloradói Denverben is volt tüntetés szombaton. Valaki autóval a demonstrálók közé hajtott, egy tüntetőt pedig meglőttek.

Korábban írtuk

Az Oregon állambeli Portlandben péntek éjjel törtek ki összecsapások feketejogi aktivisták és a szövetségi rendfenntartó erők között, akik számos helyi vezető szerint túlzott erőszakot alkalmaztak.

A korábbi panaszok hatására a szövetségi igazságügyi minisztérium csütörtökön vizsgálatot indított a rendfenntartó erők vitatott fellépésével kapcsolatban.

Az afroamerikai George Floyd május 25-i halála után tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban, eleinte a rendőri erőszak ellen és a rendőrség működésének megreformálásáért, de később a gyakran már erőszakba torkolló megmozdulásokon más követeléseket is megfogalmaztak, köztük a rasszizmus elleni fellépés szigorítását.