Fotó: shutterstock.com, archív. Készítette: Thierry Breton ss Alexandros Michailidis
Hirdetés

Breton azt mondta, a járvány jelentette egészségügyi válság következtében rendkívüli mértékben megnövekedett egyes áruk és szolgáltatások iránti kereslet, miközben bizonyos ellátási láncok működésében zavarok léptek fel. Mindezek kezelése gyors és intelligens megoldásokat, valamint hatékonyságot igényel.

Az uniós bizottsági iránymutatás szerint az uniós közbeszerzési keretrendszer rugalmas mechanizmusokat biztosít a válság kezeléséhez szükséges áruk, szolgáltatások és beruházások beszerzéséhez annak érdekében, hogy a nyújtott segítséget még jobban a jelenlegi szükséghelyzet sajátosságaihoz igazítsa. Biztosítja a tagállami közbeszerzők számára az egyéni védőeszközök, például szájmaszkok és védőkesztyűk, az orvostechnikai eszközök, különösen a lélegeztetőgépek, valamint más orvosi felszerelések, de akár a kórházi és informatikai infrastruktúra azonnali beszerzését.

Aláhúzták, rendkívül sürgős esetekben késedelem nélkül ki kell elégíteni a közbeszerzési igényt. A közbeszerzőknek ilyen esetekben lehetőségük van a határidők jelentős rövidítésével felgyorsítani a nyílt, illetve meghívásos eljárásokat. Amennyiben ezek a rugalmas lehetőségek nem bizonyulnak elegendőnek, megfontolható a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás lefolytatása is.

Végső soron akár az előre kiválasztott gazdasági szereplő részére történő közvetlen odaítélés is megengedett lehet, feltéve, hogy a kiválasztott gazdasági szereplő az egyetlen, amely képes a helyzet rendkívüli sürgőssége miatti technikai és időbeli korlátok mellett leszállítani a szükséges árukat a világjárványhoz kapcsolódó szükségletek kielégítése érdekében – közölték.