Az Európai Bizottság inkluzív nyelvhasználatra vonatkozó – vitát kavaró, később visszavont – kommunikációs útmutatójáról szóló vita keretében a bizottság görög tagja elmondta: olyan belső dokumentumról volt szó, amelyet a biztosi testület soha nem fogadott el, és nem is felel meg az intézmény minőségi követelményeinek.

Hirdetés

Hangsúlyozta azonban, hogy a bizottság kommunikációjának „Európa minden szegmensét meg kell szólítania, tiszteletben tartva a különböző kultúrákat”. „Szükség van a befogadókészségre a kézzelfogható sokszínűség fenntartása végett, hiszen ez a sokszínűség különböztet meg minket az autoriter diktatúráktól” – emelte ki.

Mint mondta, több millióan várják Európában a karácsonyt, de a polgárok egy része a zsidó hanukát ünnepli vagy a muszlim ramadán végét. Ez a mai társadalmunk, erre büszkének kell lennünk – tette hozzá.

Szkínász hozzáfűzte: ugyancsak büszkék vagyunk a 2000 éves zsidó-keresztény kultúránkra, ez Európa alapja, a közös európai értékek a sokszínűségen alapulnak, beleértve a vallási identitást is. A biztos végül aláhúzta: „az EU jelentős kihívásokkal szembesül napjainkban, nagyon fontos ezért hogy az egységre, ne a megosztottságra összpontosítsunk”.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta: Magyarországon a kommunista rezsim előírta a magyaroknak, mit gondolhatnak, mit mondhatnak, hogyan cselekedhetnek.

„Azt reméltem, hogy a rendszerváltás után ezt már a hátunk mögött hagytuk, erre az Európai Bizottság egyik dokumentuma tiltólistára helyezi a karácsony, a keresztnév, a ‘hölgyeim és uraim’ kifejezéseket. (…) Brüsszel kulturális harcot kezdett, amit a Szentatya is kulturális gyarmatosításnak nevez” – tette hozzá.

Győri Enikő rámutatott: Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos, a szóban forgó kommunikációs iránymutatás felelőse abban sem mondott igazat, hogy a dokumentum nem volt használatra kész állapotban, mert az már egy kész formába öntött anyag volt.

Felhívta a figyelmet: az iránymutatót nem elég visszavonni, kijavítani. A bizottság nyelvőrséget szorgalmazó ötlete önmagában felháborító, Dalli biztost el kell bocsátani pozíciójából.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő kiemelte: a bizottság veszélyes útra tévedt, kommunikációs iránymutatási javaslata sokak számára megbotránkoztató volt.

„A karácsony szó betiltásával hadat üzentek kultúránknak, hagyományainknak, és megpróbálják elhitelteleníteni a keresztény identitást” – hangsúlyozta. Mi, magyarok, jól emlékszünk a kommunista diktatúrabeli karácsonyokra, a „fenyőünnepekre”, ha megtagadjuk keresztény gyökereinket, nincs jövője az EU-nak, sem Európának – tette hozzá.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: „a politikai korrektség és a genderőrület” ismét lesújtott Európára. A bizottság olyan Európát akar, ahol a nőket nem lehet nőnek, a férfiakat pedig nem lehet férfinak nevezni, ahol azt javasolják, hogy ne használjunk olyan neveket, mint a Mária és a János, ahol a „karácsonyi szünetet” „téli szünetnek” kellene hívni.

A képviselő úgy fogalmazott: nekünk, közép-európaiaknak, az a furcsa érzésünk van, hogy egyszer már láttuk ezt. „Déja vu”-nk van abból az időből, amikor „fenyőünnepet” kellett mondanunk „karácsony” helyett és Télapót Mikulás helyett. „Ez a totalitárius kommunista diktatúrában volt így. És most, 2021-ben, ugyanitt tartunk! George Orwell forog a sírjában” – mutatott rá.

A politikus a Fidesz korábbi pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz intézett üzenetében hangsúlyozta: „Ide vezetett az Önök állandó meghunyászkodó politikája. Ez lesz abból, ha mindig, minden őrült baloldali ötletnek engednek. Nem gondolják, hogy szégyen, hogy mindez egy néppárti vezetésű Európai Bizottság alatt történik meg?”

Hidvéghi Balázs felhívta a figyelmet: ennek az abszurd útmutatónak a visszavonása megkésett volt, és nem is elég, Helena Dalli biztosnak azonnal le kell mondania.

Korábban írtuk