Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt fogadja Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós testület brüsszeli székházában 2022. szeptember 26-án

Az uniós bizottság és a NATO vezetője az Európai Bizottság épületében, zárt ajtók mögött tartott megbeszélésükön az Európai Unió és az észak-atlanti katonai szövetség közötti együttműködéséről és a közös kihívások megoldásának lehetőségeiről egyeztettek. A két vezető a Twitteren közzétett üzenetben arról tájékoztatott, hogy áttekintették egyebek mellett az Oroszország Ukrajna elleni agressziójának állását, valamint Ukrajna támogatásának fokozásáról tanácskoztak.

Hirdetés

„A NATO és az Európai Unió együttműködése hozzájárul a biztonsághoz és a stabilitáshoz, ezért úgy gondoljuk, eljött az idő, hogy megállapodjunk egy új közös nyilatkozat megfogalmazásában a partnerség előmozdítása érdekében” – fogalmaztak.

Noha üzenetükben nem jelölték meg a nyilatkozat aláírásának dátumát, Jan Jires cseh védelmi miniszter hétfőn, az Európai Parlament Biztonság- és Védelempolitikai Albizottságának (SEDE) ülésén, az Európai Unió Tanácsa cseh soros elnökségének prioritásai között megemlítette, hogy a dokumentum aláírása Prágában akár már a következő hónapban megtörténhet.

Korábban írtuk