Fotó: ShutterStock/rongyiquan
Hirdetés

A szóvivő szerint Spavort 2018 decemberében önkényesen vették őrizetbe, és hivatalosan csak 2020 júniusában emeltek vádat ellene a nemzetbiztonság veszélyeztetésének gyanújával. A tárgyalást zárt ajtók mögött tartották, megakadályozták, hogy ügyvédet válasszon, továbbá a konzuli szolgáltatásokhoz való hozzáférését is jelentősen korlátozták.

„A kínai hatóságok nem tartották tiszteletben azokat a szabályokat, amelyeket az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi jog és a kínai büntetőeljárási törvény is előír” – húzta alá a szóvivő.

Spavort az északkelet-kínai Tantung bírósága 11 évi szabadságvesztésre, valamint 50 ezer jüan (2,3 millió forint) értékű vagyonelkobzásra ítélte kémkedés és államtitkok külföldre szivárogtatása miatt.

Az üzletembert egy nappal azt követően ítélték el, hogy kedden a liaoningi bíróság elutasította Robert Lloyd Schellenberg kanadai állampolgár fellebbezését a rá kábítószer-csempészés vádja miatt kiszabott halálbüntetés ellen. A Shellenbergre kiszabott büntetést is elítélte az EU, és aggályosnak tartja, hogy azt azután súlyosbították, hogy fellebbezett az eredetileg tizenöt év szabadságvesztést kimondó ítélet ellen.

Korábban írtuk