Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa az új stratégia bemutatásakor elmondta: az új intézkedések meghozatalára azért van szükség, mert az unióban tartózkodásra nem jogosultak csupán körülbelül egyharmada tér vissza származási országába, és ez kevesebb, mint 30 százalékuk esetében történik önkéntes alapon.

Kifejtette: az önkéntes visszatérés minden esetben jobbnak számít, az egyént helyezi a középpontba, hatékonyabb és kevésbé költséges.

Tájékoztatása szerint az önkéntes visszatérésre és a visszailleszkedésre vonatkozó uniós stratégia segíteni fogja mind az EU-ból, mind az unión kívüli országokból visszatérőket abban, hogy megtalálják és megragadják a származási országukon belüli lehetőségeket, valamint hozzájáruljanak közösségük fejlődéséhez. Hangsúlyozta, hogy a javaslat gyors és méltányos, közös uniós eljárásokat és szabályokat irányoz elő a menekültügy és a visszatérés terén, nyomon követi a visszatérésre és a visszailleszkedésre nyújtott támogatásokat, és csökkenti az Európai Unión belüli jogellenes mozgások kockázatát.

  A biztos leszögezte azt is: a tervezet figyelembe veszi az egyéni körülményeket, valamint a gyermekek és a kiszolgáltatott csoportok szükségleteit, és ennek megfelelően testre szabott és hatékony visszatérési tanácsadást helyez kilátásba. A visszatérést követően nyújtott támogatás segítségével javítja majd  annak esélyeit, hogy a visszatérők sikeresen visszailleszkedhessenek hazai közösségeikbe – közölte Ylva Johansson.

Korábban írtuk

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a tervezet bemutatásakor arról beszélt, hogy az önkéntes visszatéréssel és a visszailleszkedéssel kapcsolatos együttműködés kulcsfontosságú eleme azoknak a migrációs partnerségeknek, amelyeket az EU az új migrációs és menekültügyi paktum keretében fog megerősíteni.

  Szkínász hangsúlyozta: az EU támogatni fogja a visszailleszkedési folyamatok iránti felelősségvállalást a partnerországokban, például segíti a kapacitásépítést, a személyzet megfelelő készségekkel történő felruházását, illetve támogatja a visszatérők sajátos gazdasági, társadalmi és pszichoszociális szükségleteinek kielégítését. Emellett továbbra is segítséget nyújt a más, az Unión kívüli országokban rekedt migránsok önkéntes visszatéréséhez és visszailleszkedéséhez.

   Az EU-biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy az  Európai Unió erősíteni fogja a visszailleszkedési programok és az egyéb gazdaságfejlesztési kezdeményezések közötti kapcsolatokat a partnerországokban. Az Európai Bizottság biztosítani fogja, hogy a különböző uniós alapok keretében rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat összehangoltabban használják fel az önkéntes visszatérés és a visszailleszkedés sikere érdekében – tette hozzá.