Ursula Von der Leyen a csütörtökön kezdődő, kétnapos uniós csúcstalálkozó témáival foglalkozó ülésen azt mondta, a cseppfolyósított földgáz-szállításról külön megbeszélést fog folytatni Joe Biden amerikai elnökkel a csúcstalálkozót megelőzően csütörtökön.

Hirdetés

„Holnap megbeszélem Biden elnökkel, hogy miként szerezhet elsőbbséget az Európai Unióba irányuló cseppfolyósított földgáz szállítása az Egyesült Államokból” – fogalmazott.

Közölte, hogy az Európai Bizottság olyan intézkedéseket javasol, amelyek nagymértékben csökkentik Európa függőségét az orosz gáztól. Az EU el kívánja érni, hogy a tagországok gázkészleteket halmozzanak fel, valamint azt, hogy a tagállamok ne külön-külön, hanem közösen vásároljanak gázt a piacról.

Az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban Von der Leyen azt mondta, az Európai Unió célja, hogy a háború kudarc legyen Oroszország számára. A tagállamok ezért egymilliárd eurós biztonsági támogatást hagytak jóvá Ukrajna számára, valamint példátlan szankciós csomagok révén ellehetetleníti azokat a forrásokat, melyekkel Moszkva a háborút finanszírozza.

Korábban írtuk

Az uniós bizottság elnöke végezetül közölte: azokat a tagállamokat, melyek menekülteket fogadnak be Ukrajnából, az Unió „komoly forrásokkal” támogatja.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy a demokratikus világ elítéli Oroszországot, és ellenzi az általa indított „barbár háborút”.

„Oroszország, és csakis Oroszország felelős ezért a háborúért. Az oroszok által Ukrajnában, és különösen Mariupolban elkövetett, bűncselekménynek számító cselekmények nem maradnak büntetlenül” – fogalmazott.

Kijelentette: Ukrajna része az európai családnak. Az EU azért támogatja Ukrajnát, hogy még jobban Európához tartozzék és hogy saját sorsáról dönthessen. Az EU szolidaritási alapot hoz létre, és donorkonferenciát rendez, hogy támogassa Kijev szükségleteit és a szabad és független Ukrajna újjáépítését – mondta a tagállamok vezetőit tömörítő tanács elnöke.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során elmondott beszédében mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a háború elmérgesedésének elkerüléséért, és a béke megteremtéséért.

Azt mondta, észszerűségre kell törekedni a szankciókkal kapcsolatban, a megszorító intézkedéssekkel az EU nem okozhat magának több kárt, mint a megcélzott országnak. Az ukrajnai menekültek megsegítésével kapcsolatban üdvözölte a – szavai szerint – legtöbb terhet viselő országok, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Románia erőfeszítéseit. Közölte: ideje felhagyni az érdektelen ideológiai vitákkal, melyek megosztották az Európai Uniót az elmúlt időszakban. Kijelentette továbbá: a továbbiakban nem szabad felfüggeszteni az uniós pénzek folyósítását Magyarország és Lengyelország számára. „Ezek az intézkedések eddig is feleslegesek voltak, most már azonban botrányosak. Segítsék azokat, akik az ukrán állampolgárokat segítik” – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta: Magyarország nem szállít fegyvereket a háborúba, de minden humanitárius segítséget megad a bajbajutottaknak.

„Határozott álláspontot képviselünk abban, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból” – fogalmazott.

A képviselő közölte: Magyarország nem támogatja az EU-s szankciók kibővítését az energiaszektorra, ez ugyanis – mint fogalmazott – ellehetetlenítené az európai egységes fellépés fenntartását, valamint Magyarország és néhány más uniós ország esetében aránytalanul nagy terheket jelentene.

Gál Kinga végezetül elítélt és veszélyesnek nevezett minden dezinformációs kampányt és álhírterjesztést, amely – mint hangsúlyozta – veszélyezteti a határ túloldalán élő emberek biztonságát.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője a vita során elmondott felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy a háború sosem előzmények nélküli. A háborús agresszorok saját országukban előbb eltüntetik a független médiát, a civileket ügynöknek bélyegzik, megpróbálják megfélemlíteni az ellenzéki politikusokat, a független intézményeket, megpróbálják pártirányítás alá helyzeni az alkotmánybíróságot, valamint biztosítják az oligarchák államilag szervezet gazdagítását – hangoztatta.

Kijelentette: az Európai Parlament soha többé nem fogja hagyni, hogy a jogállamiságot és a demokráciát lábbal tiporják. Ugyanis – mint fogalmazott – „Putyin háborúja megtanította, hogy a jogállamiság és a demokrácia az egyetlen, ami megvédi az európai emberek békéjét”.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt mondta, új alapokra kell helyezni az orosz vezetéssel kapcsolatos uniós politikát. Fel kell számolni az EU függőségét az orosz energiahordozóktól, valamint meg kell szüntetni, hogy az Unió a gázárakkal extraprofitot juttasson „egy háborús bűnös” számára – közölte.

Véleménye szerint, ha az Európai Unió képes egységesen fellépni, Moszkvának egyetlen lehetősége marad, mégpedig az, hogy elfogadja az EU feltételeit. A képviselő hozzátette: ha Orbán Viktor miniszterelnök ezzel nem ért egyet, meg kell kérdezni tőle, miért? Szavai szerint a magyar miniszterelnök Brüsszelt hibáztatja, noha „Oroszország kezére játszik”. Ideje, hogy a magyar szavazók levonják ennek a tanulságait – tette hozzá.