A 6 oldalas megállapodás aláírására Margaritisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős bizottsági alelnök és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi köztársasági elnök jelenlétében került sor.

Hirdetés

A megállapodás célja a Ciprusra érkező migránsok befogadására hivatott kapacitások növelése és feltételeinek javítása, hatékony menekültügyi elbírálások és visszatérítési eljárások támogatása, valamint egy, a migránsokra vonatkozó integrációs stratégia kidolgozása és végrehajtása.

A cselekvési terv végrehajtását az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA), az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) és az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) fogják koordinálni.

„A bizottság és az uniós ügynökségek a Leszbosz szigetén végzett közös kísérleti projekt tapasztalatai alapján megállapodtak abban, hogy folytatják és szükség esetén tovább fokozzák az EU pénzügyi és operatív támogatását, hogy segítsék Ciprust egy tisztességes és hatékony, az uniós joggal összhangban lévő migrációkezelési rendszer létrehozásában” – áll a sajtóközleményben.

A ciprusi hatóságok szerint a szigetre nagy számban érkező migránsok a végsőkig feszítik Ciprus lehetőségeit, a kitoloncolásokat pedig akadályozza az, hogy az Európai Uniónak nincsenek erre vonatkozó egyértelmű szabályai. Tavaly 13 235 menedékkérelmet nyújtottak be a szigeten, de ezek legtöbbjét elutasították.

Korábban írtuk