A bizalmas jellegű információ szerint az unió összesen 300 millió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében. A Reuters novemberben azt írta, hogy Washington 100 millió – ugyanazon oltóanyag – darabjáért 19,50 dollárt fizet, ami jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 16 euró.

Hirdetés

A vonatkozó, november 18-i dátummal köröztetett uniós dokumentum azt követően jelent meg, hogy az EU november 11-én bejelentette szállítási megállapodását a Pfizerrel és német partnerével, a BioNTech vállalattal.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan hétfőn dönt a Pfizer-vakcina engedélyezéséről, miután azt már több országban engedélyezték, köztük Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

Eva De Bleeker belga költségvetési államtitkár csütörtökön a Twitteren közölte azt az ártáblázatot, amely alapján Belgium a gyógyszergyáraknak fizet a védőoltásokért. Nem sokkal később a politikus eltávolította bejegyzését.

Korábban írtuk

Ebben a táblázatban a Pfizer vakcina egy adagjának ára Belgium számára 12 euró (14,6 dollár) volt, ami sokakban azt az érzetet keltette, hogy ez az unió által elfogadott teljes ár.

A táblázatban szereplő egyéb oltások ára is alacsonyabb volt az uniós források által ismertetettnél.

„A szállításkor mindig van egy teljes ár és egy ár” – mondta a vakcinagyártókkal folytatott megbeszéléseken részt vevő uniós tisztviselő a Reuters hírügynökségnek, amikor arra kérték, hogy tisztázza az EU és a belga ár közötti különbséget.

De Bleeker szóvivője hétfőn az ügy bizalmas jellegére hivatkozva, nem volt hajlandó kommentálni az esetet. Ugyanakkor idézte azt, amit De Bleeker a múlt héten mondott a belga parlamentben. Ezen a nyilvános meghallgatáson De Beeker kifejtette, hogy a belga árak csupán részlegesek.

Az uniós előzetes – így a védőoltásokra is vonatkozó – vételi megállapodások értelmében az EU a teljes mennyiség előre kifizetendő összegéről állapodik meg a vállalatokkal, mielőtt azt jóváhagynák. Ezt követően az uniós kormányok kifizethetik a fennmaradó összeget, a már lekötött vakcináért.

Az EU nem hozta nyilvánosságra a Pfizerrel egyeztetett előleg mértékét. Októberben ugyanakkor arról beszámolt, hogy egymilliárd eurót fizetett előlegként az AstraZenecának, a Sanofinak és a Johnson & Johnsonnak a vakcináért, további 1,45 milliárd eurót terveztek félretenni a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a CureVac részére történő előzetes kifizetésekre.

Az Európai Unió azóta mind a hat céggel megállapodott a vakcinák szállításáról, miközben még tárgyal a hetedik, Novovax nevű gyógyszeripari céggel.