A lengyel kormány azután fordult a lengyel alkotmánybírósághoz, miután uniós bíróság tavaly áprilisban elrendelte a lengyel fegyelmi kamara rendelkezéseinek felfüggesztését. A varsói vezetés az alkotmánybíróság véleményét kérte ki arról, vajon az EU bírósága jogosult-e olyan előzetes intézkedések elrendelésére, amilyeneket Lengyelországgal szemben hozott.

Hirdetés

„A lengyel alkotmánybíróság határozata megerősíti a lengyelországi jogállamiság állapotával kapcsolatos uniós aggodalmakat” – szögezte le közleményében a bizottság, amely emlékeztetett: az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, az Európai Unió Bíróságának valamennyi határozata, beleértve az ideiglenes intézkedések elrendelését is, kötelező érvényű a tagállamok hatóságaira és a nemzeti bíróságokra nézve.

Az Európai Bizottság elvárja továbbá, hogy Lengyelország teljes körűen hajtsa végre az uniós bíróság minden döntését, beleértve a tavaly áprilisban hozott ítéletét is, amely többek között a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája működésének haladék nélküli felfüggesztésére szólít fel.

„A bizottság nem fog habozni, hogy éljen az uniós szerződések szerinti hatáskörével, az uniós jog egységes alkalmazásának és integritásának biztosítása érdekében” – hangsúlyozta a testület.

Korábban írtuk