Fotó: ShutterStock/abu adel – photo
Hirdetés

A hároméves időszakra szóló támogatás kiszámítható forrásokat nyújt a UNRWA számára, és lehetővé teszi a palesztin menekültek alapvető szükségleteinek kielégítését – olvasható a testület sajtóközleményében.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az EU a UNRWA hosszútávú partnereként elkötelezett amellett, hogy továbbra is politikai és pénzügyi támogatást nyújtson tevékenységeihez.

„A UNRWA-nak nyújtott támogatásunk kulcsfontosságú eleme a térség biztonságának, stabilitásának és fejlődésének előmozdítására irányuló stratégiánknak, amely hozzájárul az izraeliek és palesztinok közötti tartós béke kilátásainak fenntartásához is” – tette hozzá.

Az Európai Unió és az UNRWA közötti stratégiai partnerség 1971-ben jött létre, hogy támogassa a palesztin menekültek humanitárius és védelmi szükségleteit, valamint elősegítsék a stabilitást a Közel-Keleten.

Korábban írtuk

Az UNRWA oktatási, egészségügyi és lakhatási segítséget nyújt a Ciszjordániában, a Gázai övezetben, Kelet-Jeruzsálemben, Jordániában, Libanonban és Szíriában élő 5,5 millió, regisztrált palesztin menekültnek. A bizottság sajtóközleménye szerint pénzügyi hiányok miatt jelentős kihívásokkal küzd megbízatásának teljesítése során.

„Az UNRWA-nak sürgős reformot kell végrehajtania, és innovatív módszereket kell találnia a menekülteknek nyújtott szolgáltatások fenntartására. Az EU támogatja a UNRWA-t a belső reformtörekvések folytatásában, és szilárd, fenntartható pénzügyi alapot biztosít a hivatalnak” – közölte az uniós bizottság.

Az UNRWA legnagyobb adományozója, az Egyesült Államok 2018 óta fokozatosan megszüntette hozzájárulását. Tavaly áprilisban Antony Blinken külügyminiszter bejelentette, hogy az amerikai kormány azt tervezi, hogy újraindítja a palesztinoknak szánt gazdasági, fejlesztési és humanitárius segély folyósítását. Joe Biden amerikai elnök idén júliusban, ciszjordániai látogatása során 316 millió dollárt (123 milliárd forint) adományt ígért palesztinoknak. A tervek szerint az összegből 201 millió dollár UNRWA-hez kerülne.