Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője a feszültség enyhítésére szólította fel a feleket. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszterrel folytatott csütörtök esti telefonbeszélgetését követően közölte, hogy az EU kiáll Izrael biztonsága mellett.

Hirdetés

Pénteki Twitter üzenetében, Margaritísz Szkínász az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős biztosa, a testület alelnöke, komoly aggodalmának adott hangot a zsidó közösségek ellen több európai tagállamban a napokban elkövetett támadások miatt. „Ezek egyértelműen antiszemitizmusból fakadó cselekedetek voltak, amelyeket határozottan el kell ítélnünk” – írta.

Hozzátette: „kiállunk az európai zsidó közösségek mellett, és felszólítjuk a tagországokat, hogy tegyenek meg mindent védelmük érdekében. A biztos szerint Németországban, Spanyolországban, Ausztriában és Nagy-Brittaniában, az izraeli-palesztin konfliktus újbóli kiéleződése miatt növekedésnek indult az antiszemita incidensek száma.

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között hétfőn kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsapások történtek a palesztinok és az izraeli biztonságiak között az al-Aksza mecsetnél. Az izraeli sajtó közlése szerint, csütörtök éjjel 190 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé, míg az izraeli hadsereg mintegy ezer lövedéket indított az övezetben található célpontokra. Izrael-szerte, de elsősorban a vegyesen, zsidók és arabok lakta városokban lincselésszerű etnikai támadások történtek zsidók és arabok ellen, és erőszakos, olykor fegyveres csoportok is összecsaptak.

Korábban írtuk