Az uniós bizottsági közlemény szerint a finanszírozás a szexuális és nemi alapú erőszak áldozatai számára a szükséges alapvető eszközöket biztosítja, köztük sürgősségi terhességi teszt-készleteket. Az összegből továbbá két mobil egészségügyi állomás is létesül a sürgősségi szülészeti beavatkozásokra, valamint az újszülöttek ellátására – közölték.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos és Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos hamarosan találkozik Pramila Pattennel, az ENSZ fegyveres konfliktusokban elkövetett szexuális erőszakkal foglalkozó különmegbízottjával. Találkozójukon megvitatják a szexuális és nemi alapú erőszak áldozatainak további támogatását.

A bizottság kiemelte: az Európai Unió aggodalmát fejezi ki az emberkereskedelem és a szexuális kizsákmányolás növekvő kockázatai miatt Ukrajnában. Emlékeztettek: az EU nemrég írt alá szerződést az ENSZ Népesedési Alapjával (UNFPA), hogy azonnali humanitárius segítséget nyújtsanak az Ukrajnában élő nőknek és lányoknak, köztük a szexuális és nemi alapú erőszak áldozatainak is. Céljuk továbbá, hogy hozzáférést biztosítsanak a szexuális és reproduktív egészségügyi ellátásokhoz – írták.

A nemi erőszak háborús fegyverként történő használata a nemzetközi humanitárius jog legsúlyosabb megsértését jelenti, amely nem maradhat büntetlenül – jelentette ki közleményében az Európai Bizottság.

Korábban írtuk

Oroszország ukrajnai háborúja miatt ezidáig mintegy 7,7 millió ember kényszerült elhagyni lakhelyét, és több, mint 6 millió ember menekült el az országból, túlnyomó többségük nő és gyermek – tette hozzá közleményében a bizottság.