Hirdetés

A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet tájékoztatása szerint Oroszország részvétele az Európa Tanács munkájában 26 éves tagság után szűnik meg.

Emlékeztettek: a Parlamenti Közgyűléssel folytatott eszmecserét követően a Miniszteri Bizottság február 25-én határozott a kizárást lehetővé tevő eljárás megindításáról, továbbá beleegyezett abba, hogy felfüggeszti Oroszország képviseleti jogát a Miniszteri Bizottságban és a Tanács Parlamenti Közgyűlésében.

Kedden az orosz külügyminisztérium tájékoztatta a szervezet főtitkárát, hogy az alapokmánynak megfelelően kilép az Európa Tanácsból, valamint azon szándékáról, hogy felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése keddi rendkívüli ülésén javasolta Oroszország kizárását a szervezetből, megítélése szerint ugyanis egy másik tagország, Ukrajna megtámadásával Oroszország súlyos jogsértéseket követett el, nem tesz eleget kötelezettség-vállalásainak. Oroszország 1996. február 28-án csatlakozott az Európa Tanácshoz.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban rendelte el „különleges katonai művelet” végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, köztük Kijevben is, támadnak katonai és polgári célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről.

Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be, majd benyújtotta európai uniós csatlakozási kérelmét. A felek számos halálos áldozatról is beszámoltak. A NATO a háború megindulása után aktiválta többnemzetiségű gyorsreagálású haderejét. Az Európai Unió és a nyugati országok fegyvereket szállítanak Ukrajnának és szankciókat hoztak Oroszország ellen. Az Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) arról tájékoztatott szerdán este, hogy felfüggeszti az Oroszország elleni, valamennyi kérelem vizsgálatát.

A Miniszteri Bizottság azon határozatát követően, amely szerint Oroszország tanácsi tagsága azonnali hatállyal megszűnt, felfüggesztik az Oroszország ellen benyújtott valamennyi kérelem is, annak megállapításáig, hogy e határozatnak milyen jogi következményei lesznek a bíróság munkájára – közölték.

Korábban írtuk