Az uniós bizottság hétfőn közzétett közleménye szerint a támogatás azért volna indokolt, mert Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően Észak-Macedónia költségvetési egyensúlya romlott, és az országnak emellett jelentős külső adósságtörlesztési szükségletekkel is szembe kell néznie.

Hirdetés

A támogatás kölcsönök formájában állna Észak-Macedónia rendelkezésére, és két részletben biztosítaná az Európai Unió. A kifizetések olyan szakpolitikai intézkedések végrehajtásától függnének, amelyeket a felek egyetértési megállapodásban rögzítenének. Az egyetértési megállapodás a szakpolitikai reformokra összpontosítana a költségvetési kormányzás javítása érdekében, emellett pedig az adópolitika, a közberuházások kezelése, a köz- és magánszféra közötti partnerségek, az üzleti környezet, az állami támogatások átláthatósága, az energiahatékonyság, az igazságszolgáltatás reformja és a korrupció elleni küzdelem állna a fókuszában.

A kifizetések feltételét képezné továbbá a meglévő IMF-program végrehajtásában elért pozitív eredmények bemutatása. A reformok megvalósítása segíteni fogja Észak-Macedóniát az uniós tagság felé vezető úton – olvasható a közleményben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében hangsúlyozta: a támogatás bizonyítja, hogy az EU Észak-Macedónia mellett áll ezekben a kihívásokkal teli időkben is. A támogatás segíteni fogja az ország rövid távú gazdasági szükségleteinek finanszírozását és a strukturális reformokat, amelyek szükségesek Észak-Macedónia uniós útjához – írta.

A javaslat az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa elé kerül megvitatásra – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Korábban írtuk