Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos kedd esti Twitter-üzenetében azt írta, hogy az EU értékeit és az alapvető jogokat minden tagállamnak és nemzeti hatóságnak tiszteletben kell tartania. „Éppen ezért a bizottság elutasította annak a hat lengyel városnak a pályázatát, amelyek LMBTI-mentességet vezettek be és megtagadták e kisebbség jogainak érvényesülését” – hangsúlyozta.

Hirdetés

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos megerősítette Helena Dalli nyilatkozatát, hangsúlyozva, hogy „a diszkrimináció nem megengedhető az EU-ban, az uniós forrásokból finanszírozott programoknak a közös értékeket kell tükrözniük”.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője, Adalbert Janz a testület szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az önkormányzatok öt és huszonöt ezer euró értékben pályáztak az uniós forrásokra az „Európa a polgárokért” nevű testvérvárosi program keretében. A programfinanszírozás irányításáért felelős uniós ügynökség korábban világos tájékoztatást kért a szóban forgó hat lengyel önkormányzat jogi képviselőjétől. A pályázatértékelő bizottság úgy ítélte meg, hogy „a kapott válaszok nem adtak kellő bizonyosságot azzal kapcsolatban, hogy pályázataik összhangban lennének a program célkitűzéseivel, különösen ami a megkülönböztetés-mentességet illeti.”

A szóvivő, az elutasított kérelmezők azonosítása elleni uniós szabályra hivatkozva, nem fedte fel a hat lengyel település nevét.

Korábban írtuk

Délkelet-Lengyelországban 2019 eleje óta több helyen úgynevezett „LMBTI-ideológiától mentes” területeket jelöltek meg.