A konzultációhoz kapcsolódó keretdokumentum, az úgynevezett zöld könyv az elöregedésnek mint meghatározó demográfiai trendnek a gazdasági-társadalmi hatásait elemzi, egyúttal felkérve a nyilvánosságot, hogy a 12 hétig tartó vita során fejtse ki véleményét arról, milyen szakpolitikai válaszlépéseket lehetne tenni ezekkel kapcsoltban.

Hirdetés

„Az a tény, hogy hosszabb, egészségesebb életet élünk, mint az előző generációk, társadalmi piacgazdaságunk sikerét és erejét mutatja. De az új kihívásokkal is szembe kell néznünk, és megfelelő szakpolitikákat kell létrehoznunk a felmerülő problémák hosszú távú kezeléséére” – mondta Dubravka Suica, a demográfiáért felelős uniós biztos.

A zöld könyv ismerteti a demográfiai változások sebességét és mértékét, tükrözve az öregedés egyetemes hatását minden generációra és az élet minden szakaszára. Kiemeli továbbá a jóléti társadalmak fenntarthatóságának és a generációk közötti szolidaritásnak a fontosságát.

A bizottság prognózisa szerint az elkövetkező évtizedekben az idős emberek száma nőni fog az EU-ban. Jelenleg az uniós lakosság 20 százaléka több mint 65 éves emberekből áll, a statisztikák alapján 2070-re ennek 10 százalékos növekedését jósolják. A 80 év felettiek aránya várhatóan több mint kétszeresére nő, 2070-re eléri a 13 százalékot, míg a tartós ápolásra szoruló emberek száma a jelenlegi mintegy 19,5 millióról 30,5 millióra fog nőni 2050-re.

Korábban írtuk