A vitában Neelie Kroes európai médiaügyi biztos a magyar médiaszabályozással kapcsolatos szocialista vádakat és aggodalmakat megcáfolva kijelentette: jelenleg egyik tagállamban sem tud olyan eseményről, amely a biztosi kollégiumot, mint az uniós szerződések őrét a sajtó-, és szólásszabadság megsértése vagy veszélyeztetése kapcsán beavatkozásra kényszerítené.

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságban tevékenykedő Pelczné Dr. Gáll Ildikó üdvözölte a Bizottság szólás-és sajtószabadság témájában kiadott nyilatkozatát, mely az európai sajtó előtt álló legfőbb kihívásként az informátorok védelme mellett az audiovizuális irányelv és a rádióspektrum reformját nevezte meg. A néppárti politikus hozzászólásában azokra a pozitív változásokra hívta fel a figyelmet, amelyek a magyar médiatörvény újjászületése kapcsán az elmúlt hetekben Magyarországon is több alkalommal előtérbe kerültek.

A fideszes EP-képviselő emlékeztetett továbbá, hogy korábban már mindenki egyetértett abban, hogy az 1996-os magyar médiatörvény elavult, s új szabályozás szükséges. Éppen ezért az új magyar kormány vállalva azt, amit a korábbi szocialista kormányok nem tettek meg, beterjesztette a médiacsomag-tervezetet a magyar Országgyűlés elé, amely végre világos szerkezetet és tiszta pénzügyi alapokat teremt a médiaszabályozás területén. Pelczné ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a törvényről felelőtlenség múlt időben beszélni, hiszen a parlamenti vitára csak a következő héten kerül törvénytervezet. A néppárti politikus emlékeztetett, hogy a törvény célja, hogy megakadályozza az állam pazarló működését, valamint a közpénzek ésszerűtlen és törvénytelen költését. Az új törvénytervezet a közmédiumok rendszerét átláthatóvá, pénzügyileg és szakmailag ellenőrizhetővé teszi, míg a pártdelegáltak számát a korábbi szám 1/5-ére csökkenti – tette hozzá a képviselő.

A készülő médiatörvény kapcsán Pelczné Dr. Gáll Ildikó hangsúlyozta: azzal, hogy a törvénytervezet biztosítja a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak az Országgyűlés általi elszámoltathatóságát, hogy deklarálja a sajtó szabadságát és védi az újságíró függetlenségét, valamint, hogy biztosítja az oknyomozó újságírók információforrásainak titokbantartását, a magyar kormány éppen az európai uniós irányelvek betartása mellett kötelezi el magát.

„Persze mindeközben előfordulhat, hogy korábbi hatalmi érdekek sérülnek, és ezzel kapcsolatosan egyesek meggondolatlan híreket terjesztenek. Azzal egyidőben azonban fontos kiemelni a Bizottság óriási felelősségét, éppen ezért kérem a Bizottságot, hogy a sajtó-, és szólásszabadság kapcsán egységes, áttekinthető és kiszámítható normarendszert alkosson meg ”- zárta felszólalását Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő.