Fotó: ShutterStock/Giovanni Cancemi
Hirdetés

Felhívta a figyelmet azonban, hogy az amerikai és német gyógyszeripari vállalatok által közösen kitermelt oltóanyag termelési kapacitásának korlátai nehézségeket okozhatnak az ellátásban.

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy az oltóanyagoknak a népességgel arányos elosztása a tagállamok között a folyamat elején akadályokba ütközhet.

„Nyilvánvaló hogy ez egy komplex folyamat, amelynek még csak az elején járunk – mondta Eric Mamer, a testületszóvivője. Hozzátette: bizottság nem felelős azért, hogy tagállamok milyen vakcinát rendelnek, mennyit, illetve hogy milyen módon hajtják végre az oltási programokat.

A Pfizer/BioNTech vakcina forgalomba hozatalát december végén engedélyezte az unió gyógyszerfelügyeleti szerve (EMA) és az Európai Bizottság. Az EMA január 6-án dönt a Moderna biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcina forgalomba hozatali jóváhagyásáról.

Korábban írtuk

Az unió végrehajtó testülete eddig hat gyógyszeripari céggel – AstraZenecával, a Sanofi-GSK-val, a Janssen Pharmaceuticával, a BioNtech-Pfizerrel, a CureVac-kal és a Modernával – kötött hitelmegállapodást, több százmillió különféle hatóanyagú oltószerek felvásárlával kapcsolatban.