Kiemelték, az európai szabályozó hatóságoknak – Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER), valamint az Európai Energiaszabályozók Tanácsa (CEER) – a kötelező gáztárolási szintekre vonatkozó közös állásfoglalása megerősítette a MEKH álláspontját, amely szerint a tárolói kapacitásokhoz kötött európai bizottsági javaslatokkal szemben a kötelezően betárolandó földgáz mennyiségét a tagállamok fogyasztásával arányosan kell meghatározni.

Hirdetés

Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a közleményben kiemelte, a közös álláspontban képviselt megközelítés előnye, hogy a nagy tárolói kapacitással rendelkező tagállamok, mint például Magyarország, nem szembesülnek aránytalanul magas költségekkel, és igazságosabb tehermegosztás alakul ki a felek között.

A hivatal közleményében rámutatott arra, hogy az orosz-ukrán konfliktus és a megváltozott geopolitikai helyzet következtében a korábbi időszakhoz képest még tovább nőtt az igény az európai energiaellátás biztonságának szavatolására, illetve ezzel szoros összefüggésben a földgáztároló létesítmények megfelelő mértékű feltöltésére.

A MEKH emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság március 23-án tette közzé a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről és a földgázszállító hálózatokhoz való hozzáférés feltételeiről szóló rendeletek módosítására vonatkozó javaslatát. Ezekben az Európai Bizottság elismeri a gáztárolók szerepét a biztonságos ellátásban, és célul tűzi ki, hogy az uniós tároló kapacitásokat 2022-ben 80 százalékos, majd azt követően 90 százalékos mértékben töltsék fel a tagállamok az EU ellátásbiztonsága érdekében.

Korábban írtuk

A javaslat azonban – kiváltképp a jelenlegi magas gázárak mellett – aránytalanul nagy terhet ró az olyan, jelentős tárolói kapacitásokkal rendelkező tagállamokra, mint Magyarország – hangsúlyozza a MEKH.

Az ACER és a CEER az Európai Bizottság részvétele mellett május 17-én nyilvános, online webináriumon mutatja be közös álláspontját az ellátásbiztonságról és gáztárolásról, valamint az uniós földgáztárolók feltöltéséről. Az online is követhető esemény jó lehetőséget kínál a szabályozó hatóságok álláspontjának megismerésére, a szakmai kérdések megfogalmazására – hívta fel a figyelmet a hivatal közleménye.