Az Európai Néppárt (EPP) szlovén tagpártjai megosztottak a Fidesz kizárását illetően; a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) és a parlamenten kívüli Szlovén Néppárt (SLS) határozottan ellenzi, míg a valamivel liberálisabb Új Szlovénia (NSi) a tagság felfüggesztését támogatja – közölte a helyi sajtó kedden.

Fotó: shutterstock.com/Alexandros Michailidis (illusztráció)

Fotó: shutterstock.com, illusztráció, készítette Alexandros Michailidis

Janez Jansa szerint a Fidesz kizárása gyengítené az európai kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő Európai Néppártot. Az SDS közleményében azt írta: a Fideszt kizárólag azok a pártok bírálják, amelyek nem állnak jól az európai parlamenti választásokon, és okot keresnek egy számukra rossz végkimenetel megmagyarázására. 

Az SLS határozottan ellenzi a Fidesz kizárását az EPP-ből. Közlésük szerint ilyen szélsőséges intézkedés előtt tárgyalásokat kell folytatni. Az SLS-ben úgy vélik, hogy a kizárásáról szóló eljárás egyértelműen előnytelen az EPP politikai családja számára, és rossz üzenetet közvetít az Európai Parlamenti választások előtt. 

Matej Tonin, az NSi elnöke kedden ljubljanai sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesznek el kell döntenie, hogy az EPP tagja akar-e maradni. „Amennyiben igen, akkor elfogadhatatlan, hogy politikai kampányukat pontatlan tényekre és kollégáikkal szembeni támadásokra építsék” – húzta alá.

A jelenlegi állás szerint az NSi az EPP politikai választmányának március 20-i ülésén a Fidesz tagságának felfüggesztését fogja támogatni – hangsúlyozta Tonin. Hozzátette ugyanakkor, hogy beszélt erről Joseph Daullal, az EPP elnökével, akivel egyetértett abban, hogy a magyar párt sorsa elsősorban a jövőbeni cselekedeteitől függ majd.

A EPP tizenkét tagpártja kilenc országból kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az ügy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt március 20-i ülésén, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának előestéjén kerülhet terítékre. A döntést az Európai Néppárt összes tagja hozza, a vita kimenetelét nem lehet megjósolni.

Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását.