Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Hirdetés

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Josep Borrell újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, „a szerencsétlen eset a hatalommal való visszaélés eredménye”. Minden társadalomnak figyelnie kell arra, hogy kerülje a túlzott erőszak alkalmazását – tette hozzá.

Kijelentette, az európaiak támogatják a békés tiltakozáshoz való jogot, ugyanakkor elítélnek minden erőszakos cselekedetet és a faji előítéleten alapuló gyűlölet minden formáját.

A főképviselő elszomorítónak nevezte a fekete bőrű férfi halálával végződő incidenst, és reményét fejezte ki, hogy az amerikaiak összefogva, egy nemzetként lesznek képesek kezelni a helyzetet és begyógyítani a sebeket.

Korábban írtuk

Az Egyesült Államok több nagyvárosában napok óta zajlanak megmozdulások George Floyd halála és a rendőri erőszak miatt. A tüntetések több városban erőszakba torkolltak, többen életüket vesztették a megmozdulás során.

Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves George Floydot, és egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, de hiába. Az áldozat a kórházba szállítás közben meghalt. A rendőröket elbocsátották, egyiküket, Derek Chauvint pedig gyilkosság vádjával őrizetbe vették.