A brüsszeli közlemény szerint a szankcionáltak között van az iráni védelmi miniszter, az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoka, egy iráni székhelyű, pilóta nélküli légi járművek gyártásához szükséges alkatrészeket beszerző és értékesítő vállalat és vezérigazgatója, valamint igazgatótanácsának elnöke, a már uniós jegyzékben szereplő Iran Aviation Industries Organization (IAIO) vezetője, valamint az Iszlám Forradalmi Gárda haditengerészete (IRGCN), amely az iráni fegyverek, köztük drónok és rakéták szállításában vesz részt Oroszországnak valamint a Közel-Keleten.

Hirdetés

A listán jelenleg 32 ember és 9 szervezet szerepel.

A büntetőintézkedések az Európai Unióba való beutazási tilalomra és az unióban tárolt pénzeszközeik befagyasztására terjednek ki. Ezenfelül uniós országok állampolgárai és az unió területén bejegyzett szervezetek és bankok nem bocsáthatnak pénzügyi eszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére. A szankciórendszer emellett magában foglalja a távközlési eszközök megfigyelésére szolgáló berendezések, valamint a belső elnyomásra felhasználható berendezések Iránba történő kivitelének tilalmát is.

A szankciók kivetését azt tette lehetővé, hogy május közepén az Európai Unió a vezető nélküli légi eszközök gyártása és Oroszországnak való átadása miatt bevezetett korlátozó intézkedések hatályát kiterjesztette a rakétákra is, amiért Irán folytatódó katonai támogatást nyújt Oroszországnak az Ukrajna elleni háborújához és ilyen eszközöket ad el fegyveres csoportoknak a Közel-Keleten és a Vörös-tenger térségében.

A tagállamok külügyminisztereinek tanácsa által írásbeli eljárás útján elfogadott intézkedés lehetővé teszi az EU számára, hogy szankciókkal sújtsa azokat, akik az ukrajnai háborúban használt pilóta nélküli légi járművek fejlesztése és szállítása mellett rakéták gyártásában és Oroszországnak való átadásában vesznek részt. A továbbiakban tilos lesz továbbá a pilóta nélküli légi járművek, valamint a rakéták fejlesztéséhez és gyártásához használt alkatrészek kivitele az EU-ból Iránba.

Korábban írtuk

Az intézkedést az Izrael ellen 2024. április 13-án elkövetett iráni drón- és rakétatámadásokra válaszul hozta meg az Európai Unió.

Az EU 2023. október 20-án vetett ki először szankciókat az iráni drónok szállítása és ukrajnai bevetése miatt. Akkor három iráni személy, valamint egy szervezet került jegyzékbe.