(Frissítve.)

Hirdetés

Az amerikai sajtó történelminek és példátlannak nevezte az intézkedést, ami hivatalban lévő, vagy volt elnök esetében még nem fordult elő. Az FBI nyomozói hétfő este tartottak házkutatást Mar-a-Lago ingatlanban, a volt elnök téli rezidenciáján. Hivatalos közleményt a nyomozóiroda egyelőre nem adott ki.

Donald Trump politikailag motivált intézkedést említett a közösségi médiában megjelent közleményében.

A The New York Times című napilap összeállítása szerint az elnöki hivatal tanácsadói szerint a Fehér Ház meglepődve, és csak a közösségi médiából értesült az eseményekről.

A CNN hírtelevízió összeállítása szerint az a tény, hogy a szövetségi ügynökök bírói végzés alapján jártak el arra mutat, hogy vélhetően megalapozott a gyanú arra, hogy bűncselekmény történt.

Az ügyet jól ismerő személyekre hivatkozó sajtójelentések szerint a házkutatás azokkal az iratokkal összefüggésben indult, amelyeket a volt elnök Fehér Házból való távozása után vitt magával, köztük minősített dokumentumokat.

Korábban írtuk

A hatóság 15 doboznyi irattal távozott a Trump-rezidenciáról, amelyeket – a The New York Times összeállítása szerint – Donald Trump nem jutatott el a levéltárba a felszólítások ellenére sem.

Donald Trump hétfőn este közleményében példátlannak nevezte a bejelentés nélküli házkutatást, ami egyetlen korábbi elnökkel sem történt meg. A hatóság fellépése nem volt „sem szükséges, sem helyénvaló”, ügyészségi túlkapás történt, és az igazságügyi rendszer fegyverként való felhasználása – írta a volt elnök, aki azt is kifogásolta, hogy irodájának egyik széfjét is felnyitották.

Hétfő éjszaka Donald Trump videót is közzétett, amelyben ismét utalást tett arra, hogy elindulna 2024-es elnökválasztáson.