Fotó: MTI, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció
Hirdetés

Az Österreich című tömeglap online kiadása Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztert idézte, akivel kapcsolatban Kurz hétfőn bejelentette, hogy a menesztését javasolja az államfőnek.

„Naivitás volna Kurz részéről azt feltételezni, hogy mi – az FPÖ – nem vagyunk bizalmatlanok iránta, miután ő annak mutatkozott irántunk. Bármikor lesz a parlamentben rendkívüli ülés bizalmi szavazás céljából, akik bíznak a másikban, azok viszonzásra számíthatnak, de akik nem, azokban a másik sem fog bízni” – jelentette ki Kickl az Oe24 szerint.

Peter Pilz, az ellenzéki Liste Jetzt (Most Lista) vezetője hétfőn jelentette be, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez a kancellár ellen.

Az FPÖ vasárnap új elnököt választott Norbert Hofer személyében, aki még visszafogottabban nyilatkozott a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Az FPÖ felemelkedésében a legjelentősebb szerepet játszó és a párt szigorú bevándorláspolitikáját kidolgozó Kickl menesztésének hatására az FPÖ hétfőn közölte, hogy miniszterei egységesen benyújtják lemondásukat. Kurz erre azt mondta: ezek után a kormányátalakítás az egyedüli helyes lépés, hogy biztosítani lehessen Ausztria stabilitását. Az előrehozott választásokig szakértők, illetve vezető tisztviselők látják el a miniszteri teendőket – tette hozzá.

A kancellár még szombaton este kezdeményezte az előrehozott választásokat, amikor felmondta a koalíciót az FPÖ-vel. Ez utóbbi oka pedig az, hogy Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke aznap lemondásra kényszerült egy korrupciós botrány miatt. A botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

A Reuters szerint egy bizalmatlansági indítvány megszavazása ártana a fiatal Kurz tekintélyének, pedig ő előnyt akart kovácsolni pártjának a kormányválságból.