Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 3,9 milliárd dolláros új készenléti hitelkeretet hagyott jóvá Ukrajnának. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az IMF igazgatótanácsa által kedd éjszaka megszavazott összeg az ukrán pénzügyi szektor stabilitásának és a befektetők bizalmának a fenntartását célozza a jövő évi választások előtt.

A 3,9 milliárd dollár IMF-program 14 hónapra szól, az első, 1,4 milliárd dolláros részletet december 25-éig megkapja Kijev.

A következő két részlet megadásáról májusban és novemberben dönt az igazgatótanács. 

Az új készenléti hitelkeret a 2015-ben elindított, 17,5 milliárd dolláros négyéves IMF-program kiváltása. Ukrajna ebből négy részletben összesen 8,7 milliárd dollárt kapott meg. Az IMF utoljára tavaly áprilisban folyósított 1 milliárd dollárt, azóta „jegelte” a programot.

Az új hitelprogram jóváhagyását és a folyósítás elindítását feltételekhez kötötte az IMF. Ezek teljesültek, az ukrán parlament ugyanis jóváhagyta a jövő évi állami költségvetést, és Kijev megemelte a valutaalap által szorgalmazott lakossági gáz- és távhőszolgáltatási árat.

Ugyancsak kedd éjszaka a Világbank 750 millió dolláros hitelgaranciát vállalt, hogy ezzel is segítse Ukrajna későbbi, 1 milliárd dolláros hitelfelvételét a nemzetközi pénzpiacon, amiből részben refinanszírozza lejáró adósságait.

Ukrajnának jövőre mintegy 15 milliárd dollár adósságot kell rendeznie.