Miután október elején nagyjából egymillió lengyel katolikus imádkozott rózsafüzért hazájuk határán, most az ír hívők készülnek hasonlóra, tudhatjuk meg a Catholic Herald weboldaláról.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A “Rózsafüzér a partok mentén az életért és a hitért” elnevezésű, november 26-ára tervezett imádkozásra azért kerül sor, mert jövőre Írországban referendumot tartanak az abortuszról. A szervezők a nemrégiben Lengyelországban, illetve Olaszországban szervezett, hasonló eseményekből merítették az ihletet.

“Szigetünkön katasztrófális szintet ért el a katolikus hit elvesztése, elsősorban a fiatalok körében” – írják a szervezők az eseménynek szentelt Facebook-oldalon. – “Írország északtól délig most a meg nem született gyermekek védelme elleni fenyegetéssel néz szembe”.

A szervezők abban bíznak, több mint 50 helyszínre érkeznek majd hívők.

Az Ír Köztársaságban jövő évben arról tartanak majd népszavazást, eltöröljék-e az ország alkotmányának nyolcadik kiegészítését, amely a meg nem született gyermekek élethez való jogát garantálja. 
Észak-Írország pedig azzal néz szembe, hogy a brit kormány alááshatja saját abortuszellenes törvényeit azzal, hogy az észak-ír nőknek kifizetnék a terhességmegszakítást, ha azt Angliában végeztetnék el.

Krisztus király ünnepére minden évben az advent első vasárnapját megelőző vasárnapon kerül sor a katolikus egyházban. A megemlékezést 1925-ben rendelte el XI. Priusz pápa.

(demokrata.hu)