Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Az ír lakosságra „nehéz tél” vár az energiaellátás terén – jelentette ki Micheál Martin, az ország EU-párti miniszterelnöke, aki szerint az orosz gáz és olaj hiánya miatt egyre nehézkesebbé válik a különböző tüzelőanyagok beszerzése.

Martin aggodalmaskodó megjegyzése azután hangzott el, hogy az Európai Parlament jóváhagyta a szén-dioxid-kibocsátási szabályok további szigorítását, amely még több nehézséget hozhat a blokkban élő emberek és cégek számára.

Az Irish Examiner beszámolója szerint a miniszterelnök elismerte, hogy a lakosságnak további jelentős nehézségekkel kell szembenéznie, ennek ellenére kormánya egyelőre nem tesz lépéseket a probléma enyhítésére, mert az infláció súlyosbodásától tartanak.

„A tél nehéz lesz, különösen az energiafronton” – mondta a miniszterelnök, miközben azt is állította, hogy sürgősségi intézkedésekkel nem tudják „hónapról hónapra kergetni az inflációt” a hatóságok.

Korábban írtuk

„Az 1970-es évek óta tudjuk, mi történik, ha megpróbálunk az infláció után eredni” – állította Martin. – „Akkor az a második és harmadik körben sokkal hosszabb ideig tart”.

A Fianna Fáil politikusa azt állította, a kormány az ország éves költségvetésének októberben esedékes megalkotása során fogja megvizsgálni a problémák enyhítésének lehetőségeit.

Bár az ír uralkodó elitben sokan elégedettnek tűnnek azzal, hogy őszig várnak az országot sújtó megélhetési válsághelyzet megoldásával, a lakosság körében sokan jó eséllyel már kezdik elveszíteni a türelmüket, hiszen egyre nehezebb megfizetni az alapvető javakat és szolgáltatásokat. A helyzetet tovább rontja, hogy az Eurostat nemrégiben közzétett adatai szerint Írország már az infláció előtt is holtversenyben az Európai Unió legdrágább államának számított, közben pedig az infláció a gazdasági növekedést is kezdi meghaladni az országban.

(forrás)