Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Az uniós külügyi tanács tájékoztatása szerint a miniszterek tárgyalnak Teheránnak a nukleáris megállapodással – azaz az átfogó közös cselekvési tervvel (JCPOA) – kapcsolatban közelmúltban tett bejelentéseiről.

Az ülés résztvevői megvitatják, hogy az uniónak milyen eszközök állnak rendelkezésre az úgynevezett iráni atomalkuban foglaltak betartására. Az EU ugyanis továbbra is elkötelezett az Iránnal 2015-ben kötött, az ország atomprogramjának korlátozását előíró nukleáris megállapodás fenntartása mellett – közölték.

A tanácskozás résztvevői áttekintik az EU és Törökország közötti kapcsolatokat a Ciprus partjai mellett megkezdett „illegális” török próbafúrások miatt. Információk szerint az unió szankciók bevezetését is kilátásba helyezheti, amely egyebek mellett az EU-török magas szintű tanácskozások, például a társulási tanács üléseinek, vagy a légiközlekedésről szóló EU-török kétoldalú megállapodásokról szóló tárgyalások felfüggesztését is jelentheti.

A miniszterek Irakkal kapcsolatban a növekvő regionális feszültségekkel összefüggésben áttekintik az egy évvel ezelőtt tartott parlamenti választások nyomán kialakult helyzetet. A tanács várhatóan nyilatkozatot fogad el Irakról, amelyben hangsúlyosan szerepel majd a terrorizmus elleni küzdelem támogatása.

A külügyi tanács megvitatja a Közép-afrikai Köztársaság helyzetét is. A miniszterek arról tanácskoznak majd, hogy tekintettel az erőszak fokozódására az EU miként tudná tovább növelni az országnak nyújtott, főként katonák képzési feladatait jelentő támogatását.

Az uniós külügyminiszterek munkaebéd keretében véleménycserét fognak folytatni Nicolae Popescuval, a Moldovai Köztársaság külügyminiszterével.

Az aktuális ügyek megbeszélése keretében a miniszterek áttekintik a sürgős nemzetközi kérdéseket, amelyek közé a szudáni, az etiópiai és a venezuelai helyzet tartozhat.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tervek szerint tájékoztatja a minisztereket a július 8-án tartott, EU-Ukrajna csúcstalálkozó eredményéről, valamint az EU és a Száhel-övezet G5-országai – Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger – közötti miniszteri találkozóról.