A férfit Casablancában igazoltatta és tartóztatta le a marokkói kémelhárítás, amely együttműködött az ügyben az amerikai hírszerzéssel. A marokkói szolgálat közleménye szerint a férfi épp egy terrortámadás tervén dolgozott, ezért a közrend súlyos fenyegetésére irányuló szervezkedés miatt helyezték vizsgálati fogságba.

Hirdetés

A nyomozás eddigi eredményei azt mutatják, hogy a gyanúsított a marokkói biztonsági erők által használt helyszíneket igyekezett feltérképezni. A férfi az ott állomásozó katonák ellen tervezett támadásokat, hogy fegyvereiket megszerezve azokkal követhessen el merényleteket. A gyanúsított megpróbált kapcsolatba lépni a közeli szubszaharai terrorista csoportokkal, továbbá szíriai-iraki terrorista sejtekkel is.

Marokkóban az utóbbi években nem hajtottak végre terrorcselekményt, de az észak-afrikai ország hatóságai rendszeresen beszámolnak sikeresen meghiúsított támadásokról. A belbiztonsági szolgálat hivatalos adatai szerint 2002 óta több mint 3500 gyanúsítottat igazoltattak, és 2 ezer terrorista sejtet lepleztek le.

Marokkó gazdasági fővárosában, Casablancában 2003. május 16-án öngyilkos dzsihadista merénylők követtek el támadássorozatot, amelynek következtében 33-an meghaltak és több mint 100-an megsebesültek.

Korábban írtuk