„Isten segítségével és közvetítésével bejelentjük egy áldott harc kezdetét, a két sejk, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi és Abu Hamzah al-Kurejsi al-Muhadzsir sejk bosszúharcát” – mondta a csoport új szóvivője, Abu Omar al-Muhadzsir a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett hangüzenetében.

Hirdetés

A szóvivő felszólított minden dzsihadistát, hogy „használja ki a keresztesek egymás elleni harcát”, és folytassa a támadásokat Európában. Felhívásában „a kalifátus minden oroszlánjának és az Iszlám Állam harcosainak mindenhol” azt üzente: „ha üttök, üssetek keményen, hogy fájdalmat okozzatok és terrorizáljatok”.

Az Iszlám Állam márciusban megerősítette korábbi vezetője, al-Kurejsi halálát, és bejelentette utódjának kinevezését. A csoport szerint szervezetük új vezetője Abu al-Haszan al-Hasimi.

Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi február elején halt meg egy északnyugat-szíriai amerikai katonai műveletben. Joe Biden amerikai elnök akkor azt mondta, azért robbantotta fel magát, hogy ne vonják felelősségre tetteiért.

Korábban írtuk

Al-Kurejsit a terrorszervezetet hosszú ideig vezető Abu Bakr al-Bagdadi 2019 októberében bekövetkezett halála után nevezték ki az Iszlám Állam vezérévé. Az új üzenetben, amelynek hitelességét nem lehetett ellenőrizni, a szóvivő azt remélte, hogy az orosz háború Ukrajnában nem fog leállni, amíg el nem égeti „a kereszteseket és fel nem szántja a területeiket”.