Fotó: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Budapest, 2018. február 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Giorgia Melonit, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnökét az Országházban 2018. február 28-án.
Hirdetés

A járványügyi mutatók egyre romlanak Olaszországban, az ország megnyitása és a gazdaság beindítása távlatokba került, a bevándorlási nyomás növekszik. Kétségbeesett harc folyik a vakcinabeszerzés és -előállítás körül, az ország fokozatosan zár alá kerül, miközben a határok védelme továbbra is megoldatlan. Elterelte a figyelmet a bevándorlás kérdéséről az egészségügyi vészhelyzet, azonban az olasz politika hosszú távon kénytelen lesz szembe nézni a tényekkel.

Az elmúlt évekhez képest megugrott az dél-olasz partokhoz érkezett bevándorlók száma. Az éve eleje óta közel hatezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. A civil szervezetek szabadon menthetnek a Földközi-tenger vizein, majd szállíthatják a migránsokat Európa felé. A járvány megfékezésére életbe léptetett rendelkezéseket nem mindig fogadják el az érkezők, a menedékkérelem idejére befogadást biztosító hotspotok körülményei ellen pedig újra lázadoznak. Ismét több migráns is megszökött a befogadóközpontokból, a helyiek pedig aggodalommal követik az eseményeket. A hét elején heten szöktek meg: egészségügyi vizsgálatok elvégzése nélkül távoztak a szicíliai Pozzallo központból.

A helyi közösség felháborodva szemléli, hogy miközben immár egy éve keserves erőfeszítéseket hoz a közösség egészségének megóvására, a migránsok az engedetlenség és a lázadás útját választják, a hatóságok pedig tehetetlenek.

Az illegális bevándorlás megfékezésére a jobboldali Liga mellett, az ellenzékben maradt Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek párt is számos javaslatot tett. Radikális eszközökkel, hajóblokád felállításával venné kezdetét az ország tömeges megszállása elleni harcnak. Ez azonban csak az érkezőket fékezné meg, miközben a jelenleg az ország területén illegálisan tartózkodó több ezer személy státusát is tisztázni kell.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvasható.

Korábban írtuk