Fotó: MTI/AP/Rene' Rossignaud
Európába igyekvő illegális bevándorlók a ruhájukat szárítják a máltai kormány által az elszállásolásukra bérelt turistahajók egyikén a Földközi-tengeren, mintegy 20 kilométerre a máltai partok előtt 2020. június 2-án.
Hirdetés

A Fidesz európai parlamenti delegációja levelet írt Ylva Johanssonnak, az Európai Unió belügyi biztosának. A levélben arra kérik, hogy foglaljon állást a törvényeket szándékosan megszegő civil szervezetek migráns-szállító hajóinak tevékenységéről. A megkeresést az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) március 15-i ülése indokolta, melyen a Földközi-tengeren zajló mentési műveletekről szólt az eszmecsere. A megbeszélésen

Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa „döbbenetes kijelentéseket tett az NGO hajók kapcsán”

– áll a magyar kormánypárti delegáció közleményében.

„Az ülés során az Európa Tanács biztosának száját konkrétan az a mondat hagyta el, hogy a hajók kapitányai akár a tagállamok utasításainak betartását is megtagadhatják, és kitehetik a bevándorlókat a tagállamok partjainál”, mondta el Hidvéghi Balázs fideszes képviselő. A biztos által elmondottak szerint

az NGO hajók emberi jogi szempontokra hivatkozva akár a törvényeket megszegve, a tagállamok akarata ellenére is partra tehetik a Földközi-tengeren begyűjtött illegális migránsokat.

„Az nem újdonság, hogy egyesek bevándorlókkal akarják elárasztani Európát. De az, hogy az Európa Tanács emberi jogi biztosa nyíltan törvényértésre buzdít, túlmegy a józan ész határán. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy világosan fogalmazza meg álláspontját a botrányos kijelentéssel és az illegális migrációval kapcsolatban”, tette hozzá a képviselő.

Korábban írtuk

A eredeti cikk elolvasható a V4NA oldalán, IDE KATTINTVA.