Három jelölt közül választhatják meg az olasz Demokrata Párt (PD) új főtitkárát a balközép párt szavazói a vasárnapi előválasztásokon, az új főtitkár a 2018-ban lemondott Matteo Renzit követi a PD-élén.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A párt hagyománya szerint a választók és szimpatizánsok voksa alapján jelölik ki a jelenleg 18,5 százalékos támogatottsággal bíró PD új főtitkárát, akit azután a március 17-i pártkongresszuson iktatnak be.

Vasárnap reggel nyolc órától este nyolcig Olaszország mintegy 7000 pontján lehet szavazni a párt irodáiban, illetve az utcákon és tereken felállított standokon.

Mindhárom jelölt a párt baloldali szárnyát képviseli: a 40 éves Maurizio Martina 2018-tól ideiglenes főtitkárként vezette a pártot egészen tavaly novemberig, korábban a Renzi- és Gentiloni-kormány agrárminisztere volt. Az 54 éves Nicola Zingaretti 2008-tól Róma megye, 2013 óta Lazio tartomány elnöki tisztségét töltötte be. Az 58 éves Roberto Giacchetti pedig a 2018-ban lemondott volt főtitkár, Matteo Renzi emberének számít.

A résztvevők szavaznak a főtitkárjelöltek vezette listákra is, ezekről kerül majd ki a PD új országos választmányának ezer tagja. A párt reményei szerint legaláb egymillióan adják majd le voksukat. Az eredményeket vasárnap este 8 óra után teszik közzé.