Matteo Salvini nemzeti színű szájmaszkban olvasta fel a jobbközép nyilatkozatát a Sergio Mattarella államfővel tartott, majdnem egyórás egyeztetést követően. A jobbközép közös delegációval képviseltette magát, és az országban is egységes erőt alkot, az olaszok többségét képviselve, mivel húsz tartományból tizennégyet vezet – szögezte le Salvini.

Hirdetés

A koalíció aggodalmát fejezte ki az államfőnek az ország egészségügyi, gazdasági, társadalmi „vészhelyzete” miatt, melyhez szerintük a „cselekedni képtelen, hatalmi paktumból született” eddigi kormány vezetett. Matteo Salvini hozzátette, a jelenlegi belpolitikai válságot a kormányerők közötti „viták, hiúság, egyéni érdekek” robbantották ki.

A jobbközép ezért minél gyorsabb és határozottabb megoldást sürgetett. Arra kérte az államfőt, oszlassa fel a parlamentet, és írjon ki választást. „Ilyen módon az olaszok a lehető leggyorsabban lehetőséget kapnak arra, hogy egységes, közös programot valló, erős többséggel bíró kormány szülessen, az ország súlyos problémáinak minél előbbi megoldására” – áll a közös nyilatkozatban. A koalíció küldöttsége kizárta a héten lemondott Giuseppe Conte vezette kormány „újabb kiadásának” támogatását, hangoztatva, hogy a jelenlegi kormánytöbbség hetek óta „túszként tartja és gyengíti az országot”.

Sergio Mattarella államfő péntek délután fogadta a Matteo Salvini vezette Liga, a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek (FdI), az Antonio Tajani alelnök irányította Hajrá Olaszország, valamint kisebb kereszténydemokrata pártok közös delegációját. Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke interneten csatlakozott.

Korábban írtuk

Giorgia Meloni, mielőtt belépett az elnöki palotába, kijelentette, hogy Giuseppe Contéval csakis „béna” kormánya lehet az országnak. „Ha én mondom, elhihetik” – tette hozzá az FdI elnöke saját kisebb balesetére utalva, amely miatt mankóval közlekedik.

Elemzők szerint a jobbközép nyilatkozata azt mutatja, hogy választások hiányában a koalíció mérlegelni fogja az államfő által szorgalmazott utat, vagyis ez a pártcsoport sem zárkózik el teljesen más esetleges kormányformációktól, például egy új többségtől vagy szakértői csapattól.

Giuseppe Conte keddi lemondását követően az államfő kormányalakítási egyeztetést indított a parlamenti pártokkal. A válságot kirobbantó Matteo Renzi, az Élő Olaszország (IV) vezetője azt kérte, az államfő pártok feletti személyt bízzon meg a lehetséges kormánytöbbség felmérésére. A baloldali Demokrata Párt (PD) a Contéval való folytatást szorgalmazta.

A konzultációkat az Öt Csillag Mozgalom (M5S) küldöttsége zárja. Ezt követően az államfő bejelentést tesz döntéséről.