INTERNATIONAL

Egy külföldön alig ismert, de Olaszországban népszerű politikus hölgyet, a fiatal és csinos Giorgia Melonit mutatja be a francia nyelvű cikk, akinek kis jobboldali pártja, a Fratelli d’Italia  (Olaszország Testvérei) szövetségese Berlusconinak és az Északi Ligának.

Meloninak és pártjának jót tesz a kampány és népszerűsödik. Egy tíz nappal ezelőtt nyilvánosságra hozott felmérés eredményei szerint a szavazatok 4-5 százalékára számíthat.

Pártja annak a „neofasiszta” Olasz Szocialista Mozgalomnak az egyik örököse, amely jelentős politikai tényező volt az olasz parlamentben évtizedeken át és amelynek Gianfranco Fini volt legutolsó képviselője a párt 1995-ös „normalizálódása” előtt. A Fratelli d’Italiának még mindig a háromszínű láng a jelképe, ami a cikk szerint „oly kedves a fasizmusra nosztalgiával gondolókra”.

Mit is mond Giorgia Meloni? Egészen egyszerű dolgokat. Így azt, hogy a migrációt meg kell állítani, amiben teljes mértékben egyetért Matteo Salvinivel, az Északi Liga elnökével. Igent mond a natalista politikusokra (olyan politikusokra, akik szerint az olasz nép érdekei az elsők). Igent mond a keresztény hagyományokra és nemet az iszlamizációra.

Most kedden Giorgia Meloni Európáról beszélt.

Arról, hogy ideje nem Brüsszel felé vagy a francia–német kettős felé nézegetni, de el kell kezdeni a lehető legintenzívebb párbeszédet a Visegrádi Csoporttal. Azaz Orbán Viktorral, akivel az olasz választások előtt néhány nappal, ma (szerdán) találkozott.

Con il primo ministro ungherese Viktor Orbán, vista Danubio, Budapest. Tra patrioti europei ci si intende subito alla grande.

Gepostet von Giorgia Meloni am Mittwoch, 28. Februar 2018

Giorgia Meloni a következőket írta fenti képéhez közösségi oldalán: „A magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, Dunára néző kilátással. Európai patrióták azonnal jól megértik egymást.”

A közszolgálati RAI tévének elmondta, hogy elege van a jelenlegi vezető olasz politikusokból, akik Brüsszelt és Angela Merkelt nyugtatgatják. Ehelyett keletre kell fordulni, ahol a visegrádi csoport Európa határait védi a korlátlan migránshullámmal szemben és az ellen, hogy a Brüsszelben is trónoló pénzügyi spekulánsok végrehajtsák terveiket és megvédjék az európai identitást Európa iszlamizációjától.

A cikk „Soros-elleni kereszteshadjárat” alcím alatt arról ír, hogy Giorgia Meloni hosszan időzött el Sorosnál, aki ellen Orbán Viktor magyar miniszterelnök is komoly hadjáratot folytat. Meloni szerint Soros pénzével tömeges migrációt és a nemzetállamok elpusztítását segíti elő. Kijelentette: „én a néppel vagyok és azokkal, akiket úgy választottak meg, mint Orbánt. Ha mi fogunk kormányozni, megtiltanám a Soros NGO-inak, hogy működjenek Olaszországban. A demokráciánk védelmére”.

Ami ugyanaz, ahogyan Matteo Salvini beszélt, jegyzi meg a cikk.

„Ha Európa Juncker”, mondta néhány napja, „akkor Európa-ellenes vagyok. Ha az Orbán, aki a Néppárt tagja, akkor ez olyan Európa, amely nekem tetszik”.

Márpedig a két pártot nem szabad alábecsülni. A legutóbbi felmérések szerint együttesen 15-18 százalékot kaphatnak. Vagyis még egy picit erősebbek is, mint Berlusconi Forza Italia pártja.

Salvini – idézi a cikk január végi nyilatkozatát – azt mondta, ha választania kellene, mely országot kormányoznak jól, Magyarországot választaná.

Lovas István