Fotó: MTI (archív, szerk.)
Hirdetés

A cikk szerint Róma azután állt elő az eurózóna egészét megrázni képes ötlettel, hogy az Európai Bizottság bejelentette: több mint hárommilliárd euróra bünteti az országot, ha nem kezdi el látványosan rendbe tenni költségvetését.

Az aggodalmaskodó vélemények szerint a koalíciós olasz kormány egyenesen az ország eurózónából való kilépését igyekszik megalapozni az euró mellé bevezetni tervezett alternatív fizetőeszközzel, ezzel részben függetlenítve magát az uniós rendszertől.

A párhuzamos pénz a gyakorlatban kis névértékű kincstárjegyeket jelentene, amelyek kamatmentesek lehetnek, rögzített lejárat nélkül. Ez példa nélküli lenne a közös fizetőeszközt használó országok körében.

Az olasz koalíciós pártok, az Öt Csillag és a Liga egyaránt saját szavazóbázisának szeretnének megfelelni és a foglalkoztatási helyzeten javítani, ezért is alakult ki a huzavona Róma és Brüsszel között. A koalíció elődje 0,8 százalékos hiánnyal számolt 2019-re, de ezt a most hivatalban lévő pártok többszörösére, 2,4 százalékra módosították.

Willem Buiter, a Citigroup korábbi vezető közgazdásza a Magyar Nemzet írása szerint úgy vélekedett, hogy az euróban lévő lakossági megtakarítás a közös fizetőeszköz „ejtése” esetén drasztikus értékvesztésnek indulna, adott esetben tömegek egzisztenciája válhat semmivé. Ilyen kockázatot szerinte aligha vállalhat fel egy kormány.