Luigi Di Maio az olasz közszolgálati rádió reggeli műsorában kijelentette, elérkezett az ideje, hogy az Európai Unió „előre lépjen, és eltörölje” a vétómechanizmus eddigi gyakorlatát.

Hirdetés

Hangoztatta, hogy nem ez az első alkalom, hogy egyes tagállamok vétójukkal megbénítottak folyamatokat, de végül sikerült kompromisszumot találni, miként nyáron Hollandia esetében is történt. Az olasz diplomácia vezetője arra utalt, hogy Hollandia fenntartással fogadta az európai helyreállítási alap szétosztási rendszerét, amely a magas államadósságú Olaszországot az elsők között részesíti előnyben.

Luigi Di Maio kijelentette: „Lengyelország, Magyarország és Szlovénia sokat kockáztat. Szerintem sikerül kompromisszumot találni”.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy „Olaszország, amely 209 milliárd euró európai támogatást vár a munkanélküliek, családok és fiatalok számára, három olyan ország túsza legyen, amelyek velünk ellentétben nem nettó befizetők, hanem az EU-források nettó élvezői”.

Korábban írtuk

Az M5S politikusa az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek videókonferenciája előtt nyilatkozott, amellyel egy időben az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozóját is megtartják.

Az európai pénzek kifizetését Magyarország és Lengyelország hétfőn vétózta meg. Budapest és Varsó lépésének indokaként közölte: nem értenek egyet azzal, hogy az európai uniós támogatások kiutalását jogállami feltételekhez kapcsolják.

Az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Vincenzo Amendola, a másik baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa egy nyilatkozott, reméli, hogy Lengyelország és Magyarország megérti, hogy az EU jövője és ereje az egységben rejlik.

„Egyetlen brüsszeli intézmény sem akarja megsérteni a nemzeti szuverenitást (…) és a Brexit-példájából tanulva a jelenlegi világméretű kavarodásban senki sem gondolhatja, hogy egyedül könnyebb” – tette hozzá az európai uniós források olaszországi felhasználásáért felelős Amendola.

A csütörtöki olasz sajtó Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnökének korábbi közösségi bejegyzését idézte, amely szerint a baloldal álhíreket terjeszt, amikor azt hirdeti, hogy a „gonosz” Magyarország és Lengyelország megvétózta az Olaszországnak járó európai támogatásokat.

„Az igazság az, hogy az EU hírhedt tagjai, köztük az M5S és a PD gyáván az uniós támogatásokkal akarják megtörni az olyan nemzeteket mint Lengyelország és Magyarország, amelyek védelmezni akarják Európa hagyományos keresztény gyökereit és határait a tömeges illegális bevándorlástól” – írta Meloni.

Az FdI elnöke, aki egyben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) elnöke, „hányingernek” nevezte, a jogállamisággal való „zsarolást” a gazdasági helyreállításhoz szükséges források kifizetésében.