Olaszországban azok a leszegényedett polgárok, akik munkanélküliek és frusztráltak, az Európai Uniót és a globális gazdasági erőket okolják helyzetükért, és úgy gondolják, hogy az olyan nagyhatalmak, mint Németország, illetve a nemzetközi befektetők ketrecbe zárják és kihasználják a hétköznapi olasz embereket – írja az RT honlapján Dr. Sreeram Chaulia politikai elemző.
 

Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia


Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia

Dr. Chaulia szerint az olaszok arra panaszkodnak, hogy az adóterhek nőnek, a bérek változatlanok, a helyi közösségek fejlesztésére szánt uniós támogatásokat politikusaik és a maffia tagjai eltüntetik. Egy salernói vállalkozót idézve azt írja: „Nincs állam. Már rég összeomlott és a helyét átvették a brüsszeli eurokraták, az ő olasz lakájaik uralkodnak felettünk”.

Dr. Chaulia emlékeztet, hogy – Görögországhoz hasonlóan – Olaszország sem volt képes magához térni a 2008-as gazdasági válság után, az ezt elszenvedő olaszok pedig nem értik, miért kéne hagyni, hogy az unió és a nemzetközi hitelminősítő intézetek befolyásolják a kormányzati kiadásokkal kapcsolatos döntéseket, vagy éppen azt, ki lehet a következő olasz kormány pénzügyminisztere.

Az írás felidézi, hogy az európai integrációt egykoron az Altiero Spinellihez hasonló olasz kommunisták támogatták leghangosabban, ma azonban az olasz munkások szenvednek leginkább a megszorításoktól és a kormányzás csődjétől.

A gazdasági problémákon túl a populisták népszerűség-növekedése leginkább a migránsválsággal magyarázható, véli a szerző. A populista politikusok őket okolják a bűncselekményekért és a terrortámadásokért, és azt ígérik, ki fogják toloncolni azokat, akik elfoglalják a „keresztény területeket”. Olaszországban elterjedtek az olyan vélemények, amelyek szerint a korrupt olasz elit együttműködött Németországgal és közösen árasztották el hazájukat senki által meg nem hívott migránsokkal.

„Miután az euroszkeptikusok kiharcolták a helyüket Rómában, arra kell számítanunk, hogy gyengülni fog a már így is gyenge konszenzus az unión belül a közös fiskális, kulturális és külügyi politika tekintetében. A populisták által vezetett Olaszország érdekszövetségre lép majd Magyarországgal és Lengyelországgal az Európai Unión belül, hogy együtt akadályozzák meg Németország és Franciaország liberális, internacionalista terveit” – írja Dr. Chaulia, majd később így folytatja: „Az alulról jövő jelek egyértelműek: a nyugati embernek elege van a ‘hiperglobalizációból’ és abból, ahogy lerombolják azt, amit egykoron közösségként és nemzeti identitásként definiáltak. (…) A történelem azt mutatja, hogy az unió számos krízist túlélt már, és a ‘düh populista hulláma’ is talán alábbhagy majd akkor, amikor ez [a politikai erő] válik uralkodóvá az Olaszországhoz hasonló államokban, és elköveti a saját hibáit. De a jelenleg létező, megosztó renddel szemben álló, humánusabb alternatíváért folytatott harc elengedhetetlen a politikai stabilitás és tömeges elégedettség elérésének érdekében. Ez a keresgélés túlmutat azokon a közvetlen kérdéseken, hogy ki alakít kormányt, illetve hogyan reagálnak majd a piacok a miniszteri kinevezésekre. Ez az egytelen útja annak, hogy a Nyugat megmentse saját magát az összeroppanástól”.