Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Hirdetés

Danijel Krivec, az SDS parlamenti frakciójának elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: pártja, valamint a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), továbbá Marjan Sarec kisebbségi kormányának két koalíciós partnere, a Modern Közép Párt (SMC) és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Párt (DeSUS) az elmúlt hetekben megegyezésre jutott egy új átmeneti kormány létrehozásáról.

„Az államfőnek a konzultáció során közvetítettem közös javaslatunkat, miszerint Janez Jansát jelölje kormányfőnek, valamint tájékoztattam őt a tárgyalások eddigi eredményéről” – mondta.

Hozzátette: az új kormány lehetséges partnerei még hétfőn jóváhagyták a koalíciós szerződést, amelyről kedden este hoznak végleges döntést a pártok döntéshozó testületei.

Igor Zorcic, az SMS frakcióvezetője a konzultáció utána a sajtónak azt mondta: a párt jelenlegi tíz parlamenti képviselője kielégítőnek tartja a megegyezést. Hasonlóan nyilatkoztak az NSi és a DeSUS képviselői is.

Sajtóinformációk szerint az új kormányban a legtöbb tárcát az SDS kapná, mivel ők rendelkeznek a legtöbb parlamenti képviselővel, összesen 26-tal. Az SDS soriból kerülne ki többek között a külügyminiszter és a pénzügyminiszter. Az SMC, a második legerősebb párt a koalícióban kapná a gazdasági és az infrastrukturális minisztériumot, míg az NSi és a DeSUS a védelmi, az egészségügyi, valamint munka-, család-, szociálpolitikai és esélyegyenlőségi tárcákon osztoznának.

A négy párt összesen 48 parlamenti képviselővel rendelkezik a 90 fős parlamentben. A jobbközép kormány támogathatja továbbá a két kisebbségi képviselő – a magyar és az olasz -, valamint néhány független képviselő is.

Jansa ezzel szolid többségre tenne szert a törvényhozásban, szemben Marjan Sarec kisebbségi kabinetjével, melyet 43 képviselő támogatott, és mindvégig kisebbségségben kormányzott – írta a szlovén sajtó.

A 2018. június eleji általános választásokon az SDS nyert, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. Ezt követően, augusztus elején a második helyen befutott LMS elnökét, Sarecet választotta meg miniszterelnök-jelöltnek a szlovén parlament. Az általa alakított ötpárti koalíció azért állt össze, hogy megakadályozza Janez Jansát a kormányalakításban. Sarec koalíciós nézeteltérésekre hivatkozott, amikor januárban lemondott, és új választások kiírását kezdeményezte.