Az orosz biztonsági tanács sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint Patrusev és Sullivan a Washington részéről kezdeményezett megbeszélés során szót ejtett az orosz-amerikai együttműködés fejlődésének lehetséges irányairól is. Patrusev megengedhetetlennek nevezte az Oroszország és a szövetségesei belügyeibe történő amerikai beavatkozást, valamint megalapozatlannak és nem bizonyítottnak azokat a vádakat, amelyek alapján az Egyesült Államok újabb szankciócsomagot vezetett be Oroszország ellen.

Hirdetés

„Függetlenül az amerikai félnek a kapcsolatok további hanyatlásához vezető nem konstruktív lépéseitől, megerősítést nyert a párbeszéd folytatása iránti készség a Moszkva és Washington közötti kapcsolatok normalizálása és a nemzetközi biztonság szavatolása érdekében” – hangzott a tájékoztatás.

A felek emellett kitértek a Nyitott Égbolt-megállapodásra, az iráni nukleáris programra, a Koreai-félszigeten kialakult helyzetre és a hadászati stabilitás egészére.

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint a Fehér Ház azt közölte, hogy Sullivan és Patrusev a kétoldalú kapcsolatok mellett regionális és aggodalomra okot adó regionális kérdéseket vitatott meg. Megvitatták a csúcstalálkozó perspektíváit és megállapodtak a további kapcsolattartásban.

Korábban írtuk

Patrusev és Sullivan immár harmadik alkalommal beszélt egymással Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta. Január végén a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött Új START-szerződés hatályának meghosszabbításáról és a biztonsági ügyekben történő együttműködés fejlesztéséről tárgyaltak, március 5-én pedig a hadászati stabilitás kérdéseiben való kooperáció kérdéseiről.