Hirdetés

Lánczi Tamás a műsor elején emlékeztetett: negyedik hónapjába ért az orosz–ukrán háború, és úgy tűnik, a felek fordulóponthoz érkeztek. Eddig a nyugati híradásokban arról volt szó, hogy az ukránok óriási veszteségeket okoznak az oroszoknak, de az Azovsztal acélmű és Mariupol elfoglalása óta mintha változott volna a várakozás a háború eredményét illetően.

Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa szerint nem csak az elmúlt egy hétben történt változás: nagyjából április közepe óta az orosz erők egyfajta állóháborúba kényszerítették az ukránokat a Donbasszban. Ennek a stratégiaváltásnak az eredményei lettek láthatóak most.

Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute kutatási igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrán erők elfáradtak, nem cserélték le őket, és az ukrán csodavárást okozó nyugati fegyverek még nem értek oda a térségbe. Egy nagy erőfölényben lévő orosz sereggel szemben próbálnak védekezni jelenleg az ukrán erők. Zelenszkij elnök 700 ezer ember mobilizálásáról beszélt ugyan a napokban, de mire ezek az egységek odajutnak, tréninget, fegyvereket kapnak, ez a folyamat hetekbe telik.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak, a teljes beszélgetés felvételét pedig a fenti videóban nézhetik meg.

Korábban írtuk