Holttestet ásnak ki egy ház romjai alól mentők és önkéntesek a kelet-ukrajnai Luhanszki területen fekvő Liszicsanszk ellen végrehajtott orosz légitámadás után, 2022. június 16-án. MTI/AP/Efrem Lukackij
Hirdetés

Az ukrán vezérkar szerint az oroszok Liszicsanszk mellett Verhnyekamenka város elfoglalására koncentrálják erőiket. Egy másik jelentős bástya, Szeverodoneck már elesett. Szerhij Hajdaj luhanszki ukrán katonai kormányzó megerősítette, hogy Liszicsanszkban már megvetették a lábukat az oroszok. A dpa hírügynökség megjegyezte: nem világos, hogy ukrán egységek maradtak-e városban.

Az oroszbarát szakadárok már szombaton azt állították, hogy elfoglalták Liszicsanszkot.

Robbanások történtek az oroszországi Belgorod városban, amely az ukrán határ közelében van, és Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója azt állította, hogy meghalt három ember, további négy pedig megsebesült, köztük egy tízéves gyerek. Mintegy ötven ház megrongálódott – tette hozzá a TASZSZ hírügynökség szerint. A robbanások okát nem tudják, de vizsgálják.

Belgorod mellett más orosz városokat is – amelyek közel vannak az ukrán határhoz – ért már ukrán támadás a háborúban, például Kurszkot, Brjanszkot orosz tisztségviselők állítása szerint. Kijev ezekre a vádakra nem szokott reagálni, független forrásból pedig nem lehet ellenőrizni a valóságtartalmukat.

Korábban írtuk

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közölte szombaton, hogy az ukrán erők már legalább három napja próbálnak csapást mérni fehéroroszországi célpontok ellen rakétákkal, de Pancir elhárítórendszereik kivédték ezeket. Lukasenka egyúttal megfenyegette Kijevet, hogy azonnal válaszcsapást mérnek Ukrajnára, ha annak sikerülne kárt okoznia fehérorosz területen.

Az ukrajnai háborúban Fehéroroszország nem vesz részt, de az orosz hadsereg hátországának, felvonulási területének számít – jegyzik meg a nyugati hírügynökségek.