A duma egyhangúlag megszavazta, hogy ezentúl ne csak a gyermekek, hanem az egész társadalom számára legyen tilos a homoszexualitást és más, szexuális kisebbségeket népszerűsítő tevékenység folytatása.

Hirdetés

Ennek értelmében törvényellenesnek minősülne, és komoly bírságot vonna maga után minden olyan esemény, tevékenység, film, könyv, hirdetés, amely a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket és az általuk vallott értékeket népszerűsíti.

Az állampolgárok akár 400 ezer rubel (2,7 millió forint) büntetést kaphatnak a törvény megsértéséért. Jogi személyekre 5 millió rubel (33,5 millió forint) összegű bírságot is kiszabhatnak, a külföldi jogsértőket pedig kitoloncolhatják az országból.

Alekszandr Hinstejn, a törvényjavaslat fő megalkotóinak egyike szerint a jogszabály nem tekinthető a cenzúra eszközének. Mint ahogy azt a képviselő egy múlt heti meghallgatáson mondta, „nem az LMBT-re mint jelenségre való utalásokat tiltjuk be, hanem annak propagálását, ezért itt a szóhasználat rendkívül fontos”.

Korábban írtuk

Mint fogalmazott, az LGBT ma már egy „hibrid hadviselés alkotóeleme”, ebben a harcban pedig – tette hozzá – „kötelességünk megvédeni értékeinket, társadalmunkat és gyermekeinket”.

Kisebbségi jogokat támogató érdekcsoportok és civil szervezetek, köztük az LGBT Network nevű, jogi tanácsadással foglalkozó szervezet élesen kritizálta a törvényjavaslatot, amely szerintük megalázza és diszkriminálja az LMBT-közösséget.

A hatóságok már az eddig érvényben lévő törvényt is több ízben alkalmazták. A jogszabály lehetővé tette a többi között a meleg büszkeség (Pride) felvonulások megakadályozását, aktivisták előállítását, de hónap elején a TikTok videomegosztó alkalmazásra is több millió rubeles pénzbüntetést szabtak ki a törvény megsértése miatt.

A Duma jóváhagyása után a törvényjavaslat a felsőház (Szövetségi Tanács) elé kerül, innen pedig – elfogadása esetén – az elnökhöz aláírásra.