Fotó: shutterstock.com/Seba Tataru
Hirdetés

Cristian Oancea kijelentette: a Temes megyei egészségügyi ellátórendszer az összeomlás határára jutott, és ha két-három napon belül nem történik segítségkérés, elkerülhetetlen az összeomlás. Hozzátette: nincs elég intenzív terápiás hely a kórházakban, a súlyos állapotban lévő betegek számára nem tudják azt a kezelést nyújtani, amelyre szükségük lenne. A helyzetet szerinte az is súlyosbítja, hogy a járvány továbbra is nagy ütemben terjed, jele sincs annak, hogy közeledne a tetőzés.

A kórházmenedzser azt is megemlítette, hogy a szomszédos Magyarországon sokkal jobb a járványhelyzet a lakosság nagyobb arányú átoltottsága miatt.

Temes megyében vasárnapra 7,81 ezrelékesre, Temesváron pedig 10,09 ezrelékesre emelkedett a fertőzöttségi ráta. Utóbbi azt jelenti, hogy az elmúlt két hétben száz emberből egy megfertőződött a városban. Tíz ezrelékhez közelít a fertőzöttségi ráta Bukarestben (8,98) és a fővárost körülvevő Ilfov megyében is (9,38). Romániában már csak a két székelyföldi megye, Hargita és Kovászna maradt zöld besorolásban, itt még 1,5 ezrelék alatti a fertőzöttségi mutató.

A vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint a héten országszerte 71 721 új esetet jegyeztek, hatvan százalékkal többet, mint a korábbi héten. Jelenleg 13 319 koronavírusos beteget kezelnek a kórházakban, közülük 1440-et intenzív terápiás osztályon. A kórházak terheltsége a járvány kezdete óta jegyzett legmagasabb értékekhez közelít. Csupán a harmadik hullám csúcsán, április elején fordult elő, hogy két napra 14 ezer fölé emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma.

Korábban írtuk

Az elmúlt 24 órában 150 halálos áldozatot követelt a járvány, tizenkettővel többet, mint az elmúlt két hét átlaga.