Képmutatással vádolta a konzervatív Osztrák Néppártot (ÖVP) a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának megszüntetése ügyében az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a Zöldek pártja szerdán.

Fotó: MTI/AP/Kerstin Joensson (illusztráció)

Fotó: MTI

Sebastian Kurz kancellár, az ÖVP elnöke, Johannes Hahn bővítési biztos, az EPP alelnöke és Ottmar Karas osztrák EP-képviselő előző nap közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy támogatják a Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje által megfogalmazott feltételeket, amelyekkel elkerülhető a Fidesz kizárása az EPP-ből.

Manfred Weber a Bild című német lap szerdai számában megjelent interjúban feltételként szabta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke állítsa le kormánya Brüsszel elleni kampányát.

A második feltételként említette a bocsánatkérést az EPP tagpártjaitól.

A harmadik feltételként pedig azt szabta az, hogy biztosítani kell a Soros György által támogatott Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

A Fidesznek címzett ultimátum abszurd feltételeket tartalmaz, amelyek részben már teljesültek – hangoztatta Thomas Drozda, az osztrák szociáldemokraták szövetségi pártigazgatója, arra utalva, hogy a Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke elleni plakátkampányt leállítják.

Sebastian Kurz néppárti kancellár és az ÖVP hirtelen pálfordulása a májusi európai parlamenti választások előtt „hiteltelen és álszent” – jelentette ki Werner Kogler, a Zöldek pártvezetője, egyben pedig EP-képviselőjelöltje. A szintén zöldpárti Michel Reimon EP-képviselővel közös közleményében Kogler emlékeztetett: a kancellár néhány hónapja még Orbán Viktor miniszterelnök pártjának az EPP-ben maradása mellett  foglalt állást.

Drozda  felszólította a néppárti kacellárt és Othmar Karast, a párt  EP-képviselőjelöltjét: egyértelműen foglaljanak  állást a Fidesz gyors és tartós kizárása mellett.

Hangsúlyozta: Kurznak és Karasnak világosan kell beszélnie, a néppártnak  csatlakoznia kell az EPP 13 tagpártjához, amelyek a Fidesz kizárását követelik soraikból.