Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A kijárási korlátozások megszüntetésével kapcsolatban az államfő az osztrák szövetségi himnusz sorait idézte: „Bátran az új korban, Szabadon és hittel megyünk előre, Munkát szeretve és reményteljesen.”. Meggyőződését fejezte ki, hogy a közösség, az összetartás és a képességeik most éppen úgy segítségükre lesznek, mint ahogy a múltban voltak.

Az államfő bátorságra és bizalomra ösztönözte a lakosságot az után, hogy hét héten keresztül elszenvedői voltak a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságnak. Emlékeztetett arra, hogy „kemény időszakot” éltek át, és „keserű pirulákat” kellett lenyelniük, egymástól elszigetelődve, a személyes jogok korlátozásával, a kulturális élet és a gazdaság teljes leállásával.

Az államfő hangsúlyozta, hogy továbbra is óvatosnak kell lenni, ugyanakkor már optimisták lehetnek, hiszen a „gyógyszer hat”. A bizonytalanságok és a zajos események ellenére „nem kell félni”, ugyanis sikerülni fog legyőzni a munkanélküliséget, és megteremteni a fenntartható gazdaság feltételeit – fogalmazott. Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy a klímavédelemről sem szabad megfeledkezni.

Korábban írtuk

Arról is beszélt, hogy az elkövetkező nemzedékek úgy gondolnak majd vissza erre az időszakra, hogy az egyben felszínre hozta „jó tulajdonságaikat”.

Van der Bellen beszédében bírálta az Európai Uniót: úgy vélte, hogy a „kezdeti hibák” után az EU ismét fel fogja ismerni, mekkora érték a politikai közösség, amelynek tagjai a jövőben jobban fogják segíteni egymást. Ausztriában a hét végén folytatódott az aktív betegek számának csökkenése; jelenleg 1771-en vannak, 11-gyel kevesebben, mint szombaton. Vasárnapig 15 514 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, az elmúlt 24 órában 39 új esetet diagnosztizáltak. 598-an haltak bele a betegség szövődményeibe.

Bécsben a legmagasabb az új fertőzöttek száma, a fővárosban az elmúlt 24 órában 28 új esetet regisztráltak. Hétvégén az egyik 400 fős bécsi menekültszálláson 15 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. A rendőrség is a helyszínre érkezett, ugyanis a korábban elrendelt karantén elől a lakók közül többen elmenekültek. Az épület lakóit evakuálták.