Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

A kancellár rámutatott: létre lehetne hozni egy úgynevezett „előkészítő szakaszt” az érintett országok számára, amíg nem teljesítik az Európai Unió tagfelvételi feltételeit. Nehammer szerint ehhez az Európai Gazdasági Térség (EGT) és az Európai Szabadkereskedelmi Egyezmény (EFTA) működése nyújthatna mintát.

A bécsi kancellári hivatal által kiadott közleményében Nehammer hangsúlyozta: „mindannyian erős, független és gazdaságilag sikeres Ukrajnát akarunk”.

„Ukrajna jelenleg a politikai és területi túléléséért küzd” – jegyezte meg. Hozzáfűzte: „összes erőfeszítésünk elsősorban arra irányul, hogy véget vessünk az orosz agressziónak. Egy ilyen időszakban amúgy sem lehet sürgető kérdés a gyors és teljes csatlakozás az unióhoz”.

Nehammer úgy vélekedett, hogy félre kellene tenni az érzelmeket az Ukrajna uniós tagságáról szóló vitákban, mert a gyorsított csatlakozás nem realisztikus elvárás.

Korábban írtuk

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a múlt hónapban leszögezte: Ukrajnának elege van a különleges megoldásokból, és teljes tagságot akar.

Az osztrák kancellár hangsúlyozta: támogatja Emmanuel Macron francia elnök javaslatát egy új európai politikai közösség létrehozására azokból az országokból, amelyek szeretnének csatlakozni az Európai Unióhoz, vagy szorosabb kapcsolatot ápolni a tömbbel.

Kijev jelezte: attól tart, hogy egy ilyen közösséget a tagság alternatívájaként „használnának”.