A cikk eredetileg a Demokrata hetilap március 23-ai számában jelent meg.

Hirdetés
Marina Ovszjanyikova, az orosz köztévé munkatársa 30 ezer rubel pénzbírságot kapott, amiért az élő adást megzavarva tiltakozott a háború ellen

Az oroszok sem szeretik a háborút, és szívesen hangsúlyozzák, hogy a történelem tanulsága szerint azokat ők nem elkezdeni, hanem befejezni szokták. Ezúttal azonban nehéz lenne megmagyarázni, hogy nem az orosz csapatok támadták meg Ukrajnát. A hatalom ezért ezt egy huszárvágással nem is háborúnak, hanem „különleges műveleteknek” nevezi. Aki háborút emleget, azt börtönbüntetés fenyegeti, és a nagyvárosok központjában általában hétvégenként tartott tiltakozások résztvevőit is begyűjtik. A háborúellenességnek ezen – különösen az értelmiség körében – egyre gyakoribb megnyilvánulásait erősíti fel a nyugati média is, miközben a felmérések szerint a társadalom többsége ha nem is jó szívvel, de elfogadja a „különleges műveleteket”, és kiáll a hatalom mellett.

A mostanihoz hasonló kiélezett helyzetekben ugyanis a félelem természetes módon tereli az embereket az erő védőernyője alá, és sorakoztatja fel őket a hatalom mögött. Ki jobb híján és a helyzet mielőbbi normalizálódásában reménykedve, ki pedig a hazafias lelkesedéstől fűtve áll a vezetők mögé. Mert a Krím „hazatérésének” évfordulóján a Luzsnyikiban összegyűlt közel 200 ezres tömegben is rengeteg volt a csillogó szempár, és persze bőven akadtak olyanok is, akik nem tehették meg, hogy ne legyenek ott a nagygyűlésen. De a háború támogatottságát jelzi az elnök 75 százalékra emelkedő bizalmi indexét mutató felmérések, a tankokra festett Z betű szociális médiában való elterjedése is. Ezt a kiállást próbálja megtörni a Nyugat a minden eddiginél keményebb szankciókkal, és igyekszik szembefordítani a társadalmat a rendszerrel.

A büntetőintézkedések kiemelten célozzák meg a hatalmi elitet, abban bízva, hogy az üzletmenet megakasztásával, a külföldi számlák zárolásával, az ingatlanok és ingóságok, így a luxusjachtok lefoglalásával, egyszóval a nyugati világból való száműzetéssel sikerül majd leválasztani ezeket az oligarchákat a hatalomról. Ez a kör azonban egyelőre lojális a Kremlhez. Az igazán befolyásos személyek közül eddig csak páran szólaltak fel a háború ellen, ők is meglehetősen óvatosan, és inkább a nyugati jólétet féltve, semmint elvi alapon. A szankciók alá eső, 14 milliárdos vagyonával a Putyin-rendszer kedvezményezettjei közé tartozó bankár, Mikhail Fridman előbb az egyik befektetési cégének munkatársaihoz írt és a Financial Times által megszellőztetett levelében emlegette, hogy „ez a válság életekbe fog kerülni, és két testvérnépet sebez meg”. „Azok közé tartozom – igyekezett óvatosan elhatárolódni az orosz hatalomtól –, akiknek leghőbb vágya, hogy véget érjen a vérontás.” Majd a Bloombergnek Londonban nyilatkozva úgy magyarázkodott, hogy „öngyilkos lépés lenne, ha valaki a háború megállítására próbálná rávenni Vlagyimir Putyint”. Az Ukrajna nyugati részén született Fridman szerint a britek és az Európai Unió mellényúltak a milliárdosokra kivetett szankciókkal, mert ennek a körnek semmilyen hatása nincs a hatalom döntéseire. Az oli­garchát az orosz társadalmat sújtó intézkedések láthatóan nem nagyon érdekelték.

Korábban írtuk

Mikhail Fridman

A belarusz származású Oleg Gyeri­pasz­ka, a Bazovij element pénzügyi-ipari csoport elnöke, a Ruszal vállalaton keresztül az oroszországi fémfeldolgozó ipar egyik meghatározó szereplője Telegram-csatornáján üzent és szólított fel békére. Őrültségnek nevezte a béketárgyalások elhúzását, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a lekonzervált Csernobillal és 15 erőművi blokkjával Ukrajna már atomhatalom, és ha ezeket az objektumokat bármi éri, Európa kétszáz év múlva is átkokat szór majd Oroszországra. A milliárdos ezután váratlanul megosztotta az Alekszej Naval­nijék által közzétett, az ukrán háború vontatottsága miatt a hatalmon belül elharapódzott vitákat és az FSZB tábornokaival szembeni fellépést feszegető film linkjét. Gye­ri­paszka a napokban ismét jelentkezett, és csupán egy szót posztolt: Béke. Komoly visszhangot keltett a Dmitrij Medvegyev köréhez tartozó egykori miniszterelnök-helyettesnek, ma a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnökének nyilatkozata is. Arkagyij Dvorkovics a Mother Jonesnak arról beszélt, hogy a „háború a legrosszabb dolog az életben”, és félreérthetetlenül utalt arra, hogy ezt Ukrajna megtámadására is érti. Dvorkovics ellen ezután kikelt a hatalmi párt, az Egységes Oroszország egyik vezető politikusa, a volt miniszter pedig lemondott a Szkolkovói Innovációs Alap elnöki posztjáról.

E megszólalások mellett néhány ismert tévés felmondása, valamint Andrej Panovnak, az Aeroflot igazgatóhelyettesének és néhány népszerű celebnek a pánikszerű külföldre menekülése is borzolta a kedélyeket. Minderre válaszul a minap az orosz elnök is hosszasan ecsetelte, hogy a Nyugat miképp próbálja meggyengíteni Oroszországot, amiben „nemzetárulók” segítik. „Az úgynevezett kollektív Nyugatnak nincs szüksége erős Oroszországra, ezért támogatta annak idején a szeparatizmust, a terrorizmust, bátorította a terroristákat és banditákat az Észak-Kaukázusban. Persze, ismét megpróbálnak majd fogadni az úgynevezett ötödik hadoszlopra, a nemzetárulókra, azokra, akik itt, nálunk keresik meg a pénzt, de ott élnek. És nem is a szó földrajzi értelmében, hanem a gondolataik, a rabszolgatudatuk szerint” – mondta Vlagyimir Putyin, hozzátéve, hogy az orosz nép meg tudja különböztetni az igazi hazafiakat a gaz­emberektől és az árulóktól, és egyszerűen kiköpi őket, mint a véletlenül bekapott muslicát, és a társadalom ilyen természetes és szükséges öntisztulása csak erősíti az országot. Az elnök tehát egyértelművé tette, hogy nem enged a külföldi nyomásnak, és kitart az elképzelései mellett. Ez határozott válasz volt a megdöntését célzó nyugati törekvésekre, és kemény üzenet az orosz elit esetleg megingó tagjainak.

Lilija Gildejeva, a Kreml-közeli NTV külföldre menekült műsorvezetője

Sokakat meglepett a döntés a háború megindításáról, ez ugyanis a legszűkebb körben született. Az elnökön kívül erről állítólag Szergej Lavrov külügy-, Szergej Sojgu védelmi miniszter, Valerij Geraszimov vezérkari főnök, valamint az érintett titkosszolgálatok vezetői tudtak. Ők Vlagyimir Putyin legközelebbi bizalmasai, a politikai elit azonban ennél jóval kiterjedtebb. Az orosz politika világa elsődlegesen rendszeren belüliekre és kívüliekre oszlik. Így van rendszeren belüli és azon kívüli ellenzék is, előbbihez elsősorban a Kremllel stratégiai kérdésekben együttműködő parlamenti pártok sorolhatók, utóbbihoz viszont messze nemcsak a nyugatos liberálisok, hanem a legkülönfélébb radikálisok is a szélsőbaltól a szélsőjobbig. A Kreml körüli elit sem írható le monolit tömbként, Vlagyimir Putyin pedig az erőcsoportok felett, egyfajta döntőbíróként áll.

A rendszer magját alkotó kormányzati apparátus és a támaszául szolgáló Egységes Oroszország párt sem tekinthető homogén jelenségnek, amelyen belül egyedül Vlagyimir Putyin szava számít. Az elnöki adminisztráció és a kormány képviselőin túl a nagy állami vállalatok és az erőszakszervezetek vezetőit, valamint egyes, az elnökkel vagy környezetével baráti kapcsolatokat ápoló nagyvállalkozókat – oligarchákat – szokták hagyományosan a putyini Oroszország elitjének tagjaiként emlegetni.

A hatalom szűkebb köre kezdetben négy csoportra, az úgynevezett jelcini család maradékára, Putyin szentpétervári körére, az erőszakszervezetek képviselőire és a rendszeren belüli liberálisokra oszlott. Ezek az erőcsoportok harcoltak folyamatosan egymással és kötöttek adott esetben szituatív szövetségeket. A Minchenko Consulting elemzése kilenc embert, Dmitrij Medvegyevet, Szergej Sojgut, a Rosznyeftyet vezető pétervári szilovik Igor Szecsint, a Biztonsági Tanács titkárát, Nyikolaj Patrusevet, Szergej Szobjanyin moszkvai polgármestert, a Roszteh hadiipari óriás első emberét, Szergej Csemezovot, valamint az államfőt régről ismerő három milliárdos vállalkozót, Arkagyij Rotenberget, Jurij Kovalcsukot és Gennagyij Tyimcsenkót sorolja Putyin szűkebb köréhez.

Oleg Gyeripaszka itt még jóban volt Vlagyimir Putyinnal

Ha a fő törésvonalat nézzük, akkor ez idővel egyre inkább kirajzolódóan az erőszakszervezetek vezetőiből összetevődő, a külfölddel szemben Oroszországot ostromlott erődnek látó, a kemény kéz politikáját, a konzervatív, birodalmi szemléletet képviselő szilovikok és a gazdaság prioritásaiból kiinduló, reform­párti, a Nyugattal egyenrangú partneri viszonyt építeni akaró rendszeren belüli liberálisok, valamint technokraták között húzódik. Most sokan azt mondják, hogy Putyin elnök egyértelműen az első kör mellett tette le a voksot. Ebben a kérdésben igen, de ez nem jelenti, hogy be is tagozódna a szilovikok közé. Jól mutatja ezt, hogy Vlagyimir Putyin ennek a szárnynak a követelése ellenére meghosszabbította a nemzeti bank elnökének, a liberális Elvira Nabiullinának a mandátumát.

Az elit legszűkebb köre már csak azért is lojális Vlagyimir Putyinhoz, mert a sorsuk egymástól elválaszthatatlan. Ilyen értelemben maga az elnök is a rendszer része, még ha döntőbíróként az erőcsoportok fölött áll is. Így amennyiben a most már jó eséllyel 2024 utánra húzódó politikai átmenet – ennek része a mostani háború is – a tervek szerint alakul, akkor a putyinizmus Vlagyimir Putyin elnöksége után is fennmarad. Persze, hogy ez a rendszer milyen irányt vesz, az a jelenlegi háború kimenetelétől is nagyban függ. Az azonban egyelőre hiú ábrándnak tűnik, hogy magát Putyint a gyülekező sötét felhők ellenére is meg lehetne most buktatni.